Biedronka sprzedaje w dobrej cenie, a Polacy ją pomijają. Turbo zdrowa ryba posmakuje każdemu
W Biedronce kupimy smaczną i wartościową rybę. Niestety w Polsce nie jest ona popularna, za to bardzo zdrowa. Radzimy, by po nią sięgać i przyrządzić ją w prosty i smaczny sposób.
Kup rybę w Biedronce
W piątek wiele osób sięga po rybę , a niektórzy z nas jadają ryby znacznie częściej . Popularne są dorsze, łososie, czy sandacze. Jednak warto zwrócić uwagę na rybę, którą można kupić w Biedronce . Kosztuje niewiele, jednak jest stanowczo zbyt mało popularna.
Mowa o łupaczu, który w Polsce wciąż jest mało znany. Teraz w Biedronce za 100 g filetu bez skóry zapłacimy tylko 3,99 zł za 100 g . Warto kupić łupacza, bo jest wartościową i bardzo smaczną rybą . Smakuje nawet tym osobom, które za rybami nie przepadają.
Łupacz pełen smaku i cennych wartości
Łupacz należy do rodziny dorszowatych i ma niewiele tłuszczu. Ta smaczna ryba bogata jest w białko, witaminy i minerały . Delikatne mięso tej ryby zjedzą chętnie osoby, które ryb nie jadają. Łupacz ma niską zawartość rtęci, dlatego mogą go jeść kobiety w ciąży i karmiące . Naturalnym środowiskiem Łupacza jest Ocean Atlantycki.
To ryba dużo mniejsza od dorsza, która ma ciemnoszare ciało. Mięso jest nieco słodkawe i ma delikatną teksturę. To niskokaloryczna ryba , którą powinny jeść osoby na diecie. Mięso Łupacza bogate jest w kwasy omega-3 . Jedzenie tej ryby wspiera układ sercowo-naczyniowy i pracę mózgu. Mięso zawiera witaminę D, B12 i E. Mięso Łupacza można bezpiecznie jeść dwa razy w tygodniu.
Jak przyrządzić Łupacza?
Łupacz będzie smakował pieczony, smażony lub gotowany. Przed obróbką mięso warto skropić sokiem z cytryny . Potem rybę odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Dzięki temu będzie jędrne i straci morski zapach.
Tę smaczną i zdrową rybę warto przyprawić tymiankiem, bazylią i koperkiem. Można Łupacza dodać do kotlecików lub pulpetów rybnych . W takim wydaniu też będzie pyszny. Ta ryba będzie smakować z ziemniakami lub frytkami. Pisaliśmy o tym, jak ugotować zupę owocową z jagód. Radziliśmy, jak odstraszyć osy od jedzenia .
Źródło: bidronka.pl, zywienie.medonet.pl, smaker.pl