Nie znam prostszego przepisu na szarlotkę. Dostałem go lata temu od babci, do dziś mi się nie znudził
Jeżeli chcesz, aby zapach pieczonego ciasta i jabłek rozchodził się po całej kuchni, zrób szalotkę z przepisu mojej babci. Jest on niezwykle prosty, a przygotowanie nie trwa wieki. Ile kawałków bym nie zjadł, nigdy nie mam dosyć. Poniżej znajdziesz listę składników raz instrukcję krok po kroku.
Szarlotka babci jest najlepsza
Moja babcia robiła najlepszą szarlotkę. Od kiedy przejąłem jej przepis, mogę piec to pyszne ciasto sam. Nie jest to klasyczna szarlotka, ale na pewno smakuje obłędnie. Zrób ją raz, a przekonasz się sama.
Nie musisz się martwić, że potrzebujesz wiele czasu na przygotowanie tego ciasta. Mojej babci wystarczyła godzina. Po tym czasie z piekarnika wyciągała wyśmienite i pachnące jabłkami ciasto. Masz chęć spróbować?
„Grzyb dla leniwych" opanował polskie lasy. Wrócisz z pełnym koszykiem, wystarczy wiedzieć, gdzie szukaćCiasto tylko z kilku składników
Jak wiadomo, podstawowym składnikiem każdej szarlotki są jabłka. Nie inaczej jest i w tym przepisie od babci. Oprócz owoców przygotuj też produkty z poniższej listy. Jest ich tylko kilka. Podobny przepis znajdziesz na kanale Kirschnenko Kanal, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.
Składniki:
- 3 jabłka
- 3 jajka
- 75 g cukru
- 10 g proszku do pieczenia
- 150 g mąki
- 10 g cukru waniliowego
- 100 g masła
- cynamon
Prosty przepis na szarlotkę
Przygotowania rozpocznij od wbicia jajek do dużej miski. Wymieszaj je za pomocą miksera. Następnie wsyp przesianą mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Wlej roztopione masło i połącz składniki.
Jabłka obierz ze skóry i pokrój w kostkę o grubości 1 centymetra. Następnie przełóż je do okrągłej foremki do pieczenia. Wsyp cukier, cynamon i wymieszaj.
Całość zalej masą ciasta. Rozprowadź ją równomiernie. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Przestudzone ciasto krój na kawałki i gotowe. Sprawdź najlepszy dodatek do rosołu oraz