Bigos bez kapusty, który powala smakiem i aromatem. Sekretem jest 1 popularne warzywo, hit lata
Bigos bez kapusty to świetna alternatywa dla tradycyjnego, dość ciężkiego bigosu. Bigos z kabaczkiem w roli głównej jest równie aromatyczny, smaczny i lekki, doskonale sprawdzi się więc jako obiad w upalne, wakacyjne dni.
Latem stawiamy na lekkie, ale sycące obiady, które możemy przygotować sprawnie. Jednym z takich dań jest właśnie bigos bez kapusty, czyli jednogarnkowe danie, które będzie gotowe po niecałej godzinie. Bigos bez kapusty jest prostą, tanią i bardzo smaczną potrawą.
Bigos bez kapusty zachwyca smakiem i aromatem. Przygotujemy go z kilku prostych składników: cukinii, papryki, kiełbasy, cebuli, pomidorów. W bigosie nie może zabraknąć również aromatycznych przypraw: natki pietruszki, suszonego majeranku i mielonej papryki czerwonej, które rewelacyjnie podkreślają smak całej potrawy.
Jeśli przygotujemy więcej bigosu bez kapusty, możemy włożyć go do słoików, pasteryzować 15 minut i wstawić do spiżarni. Danie zachowa świeżość przez wiele miesięcy i możemy sięgnąć po nie zimą, kiedy dostęp do smacznych, świeżych warzyw będzie mocno ograniczony.
Bigos bez kapusty, sekretem jest cukinia. Bigos bez kapusty to idealna wersja na lato
Składniki:
-
1 kg cukinii
-
duża papryka czerwona
-
3 kiełbasy np. śląskie
-
3 duże cebule
-
puszka krojonych pomidorów
-
łyżka koncentratu pomidorowego
-
łyżka suszonego majeranku
-
papryka mielona słodka do smaku
-
sól, pieprz do smaku
-
natka pietruszki
-
oliwa z oliwek do smażenia
Jak zrobić bigos bez kapusty, który powala smakiem i aromatem?
Cukinię obierz, pokrój na mniejsze kawałki, pokrój cebulę, kiełbasę, paprykę czerwoną. Na oliwie podsmaż mięso, następnie dodaj cebulę i smaż kilka minut. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukinię, paprykę i smaż, aż warzywa puszczą sok i będą miękkie.
Do bigosu bez kapusty dodaj puszkę pomidorów, koncentrat, suszony majeranek, paprykę słodką mieloną i gotuj jeszcze chwilę. Bigos dopraw do smaku solą, pieprzem, oprósz natką pietruszki i podaj, smacznego.
Z cukinii zrobisz również wyśmienite placki oraz pyszną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prażone jabłka do słoików. Idealne do szarlotki, a także wielu innych wypieków
-
Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności
Źródło: doradcasmaku