Smakosze.pl
Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności

canva/Nataly Hanin

Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności

6 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym to pomysł na przepyszny obiad dla całej rodziny. Aromatyczny farsz, miękka kapusta i domowy sos to rewelacyjne połączenie, które za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków?

Gołąbki są prostym daniem, wystarczy przygotować farsz, zawinąć go w sparzone wcześniej liście kapusty i upiec lub ugotować. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zwykle podaję z ugotowanymi ziemniakami i domowym sosem pomidorowym, wszyscy są zachwyceni.

Ciasto bez pieczenia z 4 składników za 10 złotych. Prosty i tani deser

Ciasto bez pieczenia z 4 składników za 10 złotych. Prosty i tani deser

CZYTAJ DALEJ

Jeśli nie przepadasz za klasycznym parzeniem liści kapusty, możesz przygotować je w inny sposób- liście włóż do mikrofalówki, ustaw najwyższą moc. Po około 4 minutach podgrzewania liście kapusty będą miękkie i jędrne, idealne do zawijania farszu do gołąbków.

Do farszu do gołąbków dodaj również zioła. Osobiście polecam suszony majeranek, oregano lub natkę pietruszki. Zioła podkreślają smak i ryżu i mięsa, przez co gołąbki będą przepyszne i bardzo aromatyczne. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem to danie, które wychodzi idealnie za każdym razem.

Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Zawsze pamiętaj o odpowiednim ugotowaniu ryżu, inaczej farsz się rozpadnie

Przygotowanie farszu do gołąbków jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać mięso mielone, ryż, cebulę i przyprawy. Najlepszy farsz do gołąbków otrzymamy, kiedy wcześniej ugotujemy ryż al'dente.

Ryż ugotujmy wcześniej w osolonej wodzie, jednak skróćmy czas gotowania. Ziarna muszą być lekko twardawe, zbyt miękki i rozgotowany ryż sprawi, że farsz się rozpadnie. Ryż po ugotowaniu musi być dokładnie odcedzony z nadmiaru wody.

Jak gotować i z czym podawać gołąbki?

Gołąbki możemy przygotować na kilka sposobów. Możemy poukładać je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec przez godzinę w 180 stopniach C. Możemy je również ugotować na parze.

Jeśli zostały nam większe liście kapusty, wyłóżmy nimi duży garnek, włóżmy do środka gołąbki, zalejmy wodą lub bulionem i gotujmy pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie kapusta będzie idealnie miękka, a farsz aromatyczny i smaczny. Do gołąbków przygotujmy domowy sos pomidorowy lub pieczarkowy, smacznego.

Gołąbki

canva/fotokris

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >