Smakosze.pl
Prażone jabłka do słoików. Idealne do szarlotki, a także wielu innych wypieków

canva/Sebastian Moldoveanu's Images

Prażone jabłka do słoików. Idealne do szarlotki, a także wielu innych wypieków

6 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Prażone jabłka to jedne z lepszych przetworów na zimę. Soczyste jabłka prażone z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem i goździkami będą doskonałym dodatkiem do szarlotki, jabłecznika i innych ciast. Podamy je również z naleśnikami i racuchami, wszyscy będą zachwyceni.

Latem przygotowujemy wiele przetworów, aby cieszyć się ich smakiem w chłodne, zimowe dni. Oprócz warzyw w słoikach zamykamy także owoce, robimy dżemy, konfitury, soki. Prażone jabłka to jedne z moich ulubionych przetworów, które robię od lat w każde wakacje.

Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu

Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu

CZYTAJ DALEJ

Jabłka na zimę sprawdzą się doskonale jako dodatek do ciast i dań na słodko. Smakują rewelacyjnie również zapieczone z ryżem, z kromką świeżego chleba, z jogurtem naturalnym, owsianką. Prażone jabłka z dodatkiem aromatycznych przypraw zimą smakują fenomenalnie.

Do prażenia jabłek wykorzystajmy wyłącznie zdrowe owoce, których skóra nie ma żadnych przebarwień. Bardzo ważne jest również przygotowanie słoików i zakrętek- muszą być dokładnie umyte i wyparzone, aby nie było w nich żadnych bakterii, które mogą zepsuć przetwory.

Jabłka na zimę musimy poddać procesowi pasteryzacji, w przeciwnym wypadku będą świeże przez około dwa miesiące. Po pasteryzowaniu będziemy cieszyć się smakiem prażonych jabłek aż do następnego sezonu. Słoiki wstawmy do spiżarni, otwarty słoik przechowujmy w lodówce.

Prażone jabłka do słoików. Idealne do szarlotki i innych wypieków

Składniki:

  • 2 kg jabłek

  • sok z cytryny

  • szklanka cukru

  • łyżka cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić jabłka na zimę? Prażone jabłka będą jednym z Twoich ulubionych przetworów

Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Do większego garnka wlej 1/3 szklanki wody, zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, wsyp jabłka i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.

Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dodaj cukier, cukier wanilinowy i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, następnie wlej sok z cytryny, cynamon, goździki i smaż jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając, wyjmij goździki.

Gorące jabłka włóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 15 minut. Ostudzone słoiki wstaw do spiżarni.

Prażone jabłka będą idealne do szarlotki. Zimą podaj je do naleśników, racuchów. Prażone jabłka będą również pysznym dodatkiem do kromki świeżego chleba, smacznego.

Jabłka

canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: myslipotarganej

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia

Czytaj więcej >
Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >