Bigos bez mięsa. Kultowy specjał w nowym wydaniu
Bigos bez mięsa jest pyszną alternatywą dla tradycyjnego bigosu. Warzywa duszone z białą i kiszoną kapustą, grzybami suszonymi i suszoną śliwką to genialne połączenie. Bigos wegański to pomysł nie tylko na świąteczne danie. Poznaj przepis na wyborny bigos bez mięsa.
Bigos- tradycyjne danie kuchni polskiej z dużą ilością mięsa i kapusty. Bigos wegański jest równie smaczny i aromatyczny, a jest o wiele lżejszy od tradycyjnego. Sekretem doskonałego bigosu bez dodatku mięsa jest sama kapusta, przyprawy i suszone grzyby i śliwki, które świetnie podkręcają smak.
Do bigosu bez mięsa wykorzystaj dwa rodzaje kapusty- kiszoną i białą. Z samej białej kapusty nie ugotujesz tak aromatycznego dania. W bigosie wegańskim nie może zabraknąć śliwek i grzybów. Równie ważne są zioła- liście laurowe i jałowiec. Kapustę duś w mieszance zwykłej wody i wody z kiszonki, będzie zdrowo i jeszcze smaczniej.
Jeśli szukasz pomysłu na świetne danie bez mięsa- tu poznasz przepis na gołąbki wegetariańskie z zaskakującym farszem, są przepyszne.
Przepis na bigos bez mięsa
Składniki:
500 g kapusty białej
500 g kapusty kiszonej
2 korzenie pietruszki
duża marchew
40 g suszonych grzybów leśnych
30 g suszonych śliwek
3 cebule
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka sosu sojowego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna jałowca
sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 szklanki wody
pół szklanki wody z kapusty kiszonej
Jak zrobić bigos bez mięsa?
Grzyby namocz w zimnej wodzie, namocz również śliwki suszone, muszą moczyć się godzinę- dwie, żeby zmiękły. Kapustę białą poszatkuj, kapustę kiszoną odsącz z wody i posiekaj drobno.
Posiekaj cebulę, zetrzyj na tarce marchew i pietruszkę. W garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie cebulkę, następnie dodaj marchew, pietruszkę i smaż przez kilka minut.
Do garnka włóż kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, sos sojowy, wymieszaj i smaż chwilę. Suszone śliwki i grzyby pokrój, dodaj do garnka, ponownie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/Elena Weinhardt Wlej wodę i wodę po kapuście kiszonej, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę, do miękkości kapusty, co jakiś czas przemieszaj wszystkie składniki. Bigos dopraw do smaku solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym, smacznego.