Smakosze.pl Przepisy Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności
canva/doram

Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności

4 grudnia 2022

Bigos z pewnością zagości na wielu świątecznych stołach. Tradycyjne danie z kapusty warto wzbogacić o odrobinę miodu, zwłaszcza jeśli wyszło zbyt kwaśne. Miód doskonale zbalansuje smak bigosu i doda mu szlachetnego smaku. Koniecznie przetestujcie ten patent.

Dobry bigos niejednego smakosza przyprawi o szybsze bicie serca. Potrawa z kapusty kiszonej czasem jednak wychodzi bardzo kwaśna. Wtedy możemy pokusić się o dodanie do niej miodu. Odrobina zdrowej słodyczy zrównoważy smak i sprawi, że danie stanie się też bardziej wykwintne.

Przepis na znakomity bigos z miodem

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej

  • 300 g mięsa z łopatki wieprzowej

  • 200 g dobrej kiełbasy np. jałowcowej

  • 100 g boczku wędzonego

  • 1 większa cebula

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 6 ziaren pieprzu czarnego

  • 3-4 suszone borowiki

  • 2 łyżki miodu

  • pół łyżeczki majeranku

  • trochę kminku (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić dobry bigos? Dodajcie miód, a wyjdzie fantastyczny

Zaczynamy od namoczenia grzybów w zimnej wodzie. Niech spędzą w niej minimum 4 godziny. Następnie odsączamy kapustę kiszoną z nadmiaru soku i zalewamy ją wodą.

Dodajemy też namoczone grzyby wraz z wodą z namaczania. Dusimy na niewielkim ogniu przez 45 minut od momentu, gdy płyn zawrze.

W tym samym momencie dodajemy także pokrojone, przesmażone mięso, kiełbasę i boczek oraz posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę. Na koniec wrzucamy jeszcze liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Bigos dusimy godzinę. Po tym czasie dodajemy miód oraz doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Danie podajemy z chlebem lub domowymi łazankami . Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na doskonałe bigosy. Wypróbujcie koniecznie wersję bez kapusty przygotowaną ze smakowitej dyni . Być może też skusi Was przepis na rarytas z nietypowymi owocami w składzie.

Bigos z miodem jest pyszny
canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy