Smakosze.pl
Jesienna wersja bigosu

canva/Ale02

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

27 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bigos z dyni nie zawiera ani grama kapusty. Proste w przygotowaniu danie przypomina o czasach, gdy popularna potrawa wyglądała zupełnie inaczej. Taka wersja z pewnością ma szanse spodobać się waszej rodzinie. Warto wypróbować ją właśnie teraz, ponieważ sezon na dynię już się rozpoczął. Spróbujecie?

Dawniej bigos przyrządzało się jedynie z mięsa. Względy ekonomiczne spowodowały, że stopniowo w potrawie zaczęły gościć tańsze składniki m.in. kiszona kapusta. Dopiero w XIX wieku proporcje, jakie znamy dziś, stały się bardziej popularne.

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

CZYTAJ DALEJ

Zachęcamy was do zrobienia dania bez kapusty. Zamiast niej skorzystamy z dyni, która jest przyjemnie słodką i smaczną alternatywą. Dodamy do niej kiełbasę i doprawimy ziołami oraz pomidorami. Będzie pysznie.

Przepis na wyborny bigos z dyni

Składniki:

  • 1 dynia o masie ok. 1,5 kg

  • 500 g ulubionej kiełbasy

  • 1 spora cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 20-30 g koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić jesienny bigos z dyni? Prosty przepis skradnie wasze serca

Dynię szorujemy, obieramy ją ze skóry. Usuwamy pestki i kroimy ją w niezbyt dużą kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. W garnku z grubszym dnem podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę.

Gdy wytopi się nieco tłuszczu, wrzucamy cebule. Szklimy ją, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię. W trakcie wlewamy olej, jeśli okaże się to konieczne.

Całość zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy bigos solą, pieprzem oraz ziołami. Podajemy z chlebem lub delikatna w smaku kaszą np. jaglaną.

Wskazówka: zamieńcie kiełbasę na namoczone w bulionie kotlety sojowe lub podsmażone wędzone tofu, a danie będzie wegańskie. Możecie też użyć roślinnej wędliny. Przy tych dodatkach koniecznie użyjcie oleju do smażenia.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych świetnych przepisów na dania obiadowe. Szczególnie polecamy znakomite gołąbki z czerwoną soczewicą oraz znakomitą zapiekankę makaronową z cukinią.

Bigos z dyni jest znakomity

canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >