Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Jesienna wersja bigosu
canva/Ale02

Bigos z dyni nie zawiera ani grama kapusty. Proste w przygotowaniu danie przypomina o czasach, gdy popularna potrawa wyglądała zupełnie inaczej. Taka wersja z pewnością ma szanse spodobać się waszej rodzinie. Warto wypróbować ją właśnie teraz, ponieważ sezon na dynię już się rozpoczął. Spróbujecie?

Dawniej bigos przyrządzało się jedynie z mięsa. Względy ekonomiczne spowodowały, że stopniowo w potrawie zaczęły gościć tańsze składniki m.in. kiszona kapusta. Dopiero w XIX wieku proporcje, jakie znamy dziś, stały się bardziej popularne.

Zachęcamy was do zrobienia dania bez kapusty. Zamiast niej skorzystamy z dyni, która jest przyjemnie słodką i smaczną alternatywą. Dodamy do niej kiełbasę i doprawimy ziołami oraz pomidorami. Będzie pysznie.

Przepis na wyborny bigos z dyni

Składniki:

  • 1 dynia o masie ok. 1,5 kg

  • 500 g ulubionej kiełbasy

  • 1 spora cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • 20-30 g koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić jesienny bigos z dyni? Prosty przepis skradnie wasze serca

Dynię szorujemy, obieramy ją ze skóry. Usuwamy pestki i kroimy ją w niezbyt dużą kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. W garnku z grubszym dnem podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę.

Gdy wytopi się nieco tłuszczu, wrzucamy cebule. Szklimy ją, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dynię. W trakcie wlewamy olej, jeśli okaże się to konieczne.

Całość zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy bigos solą, pieprzem oraz ziołami. Podajemy z chlebem lub delikatna w smaku kaszą np. jaglaną.

Wskazówka: zamieńcie kiełbasę na namoczone w bulionie kotlety sojowe lub podsmażone wędzone tofu, a danie będzie wegańskie. Możecie też użyć roślinnej wędliny. Przy tych dodatkach koniecznie użyjcie oleju do smażenia.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych świetnych przepisów na dania obiadowe. Szczególnie polecamy znakomite gołąbki z czerwoną soczewicą oraz znakomitą zapiekankę makaronową z cukinią.

Bigos z dyni jest znakomity
canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: