Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn
Rozpoznajesz hitowe danie ze zdjęcia? Tak, są nim bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Ich sekretem jest burgundowy płyn, który dodaje charakterystycznego smaku i aromatu. Specjał zachwyca niepowtarzalną konsystencją i miękkością, choć są oczywiście i tacy, którzy omijają go wielkim łukiem.
Duszone policzki wołowe są daniem, o które pytają w wielu restauracjach. Zachwycają niepowtarzalnym, głębokim smakiem i niezwykłą konsystencją. Najważniejsze w ich przyrządzeniu jest to, by były odpowiednio miękkie. Wtedy bowiem smakują, jak należy.
Nam w osiągnięciu odpowiedniej miękkości policzków wołowych pomoże wino. Czerwony, wytrawny płyn sprawi, że mięso szybciej skruszeje i stanie się miękkie, a jego smak i aromat będą niepowtarzalne.
Jak przygotować duszone policzki wołowe?
Składniki:
-
2 policzki wołowe
-
olej
-
2 łyżki mąki
-
1 łyżka masła
-
2 cebule
-
1 marchewka
-
2 łodygi selera naciowego
-
2-3 ząbki czosnku
-
2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
-
2 listki laurowe
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
1 l bulionu wołowego
-
sól, pieprz
Przygotowanie duszonych policzków wołowych
Policzki wołowe oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Obtocz je w mące, zrumień na patelni z olejem.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż w rondlu na oleju i maśle. Dodaj pokrojoną marchew, seler i czosnek, chwilę przesmaż. Do warzyw dodaj obsmażone mięso, przyprawy, wino i gorący bulion. Gotuj całość na niedużym ogniu pod przykryciem, aż policzki będą miękkie.
Wtedy wyjmij mięso z rondla. Z sosu usuń też listki laurowe i ziarna ziela, resztę zblenduj na gładki sos, dopraw go do smaku. Policzki podawaj z sosem.
Wskazówka:
Dobrym dodatkiem do duszonych policzków wołowych będzie ziemniaczane purée lub gotowane ziemniaki. Smak całości doskonale dopełni chrzan.
Po więcej przepisów na dania z wołowiny zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na wołowinę duszoną z pieczarkami , a także na wołowinę po wietnamsku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca
-
Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Szokujący efekt jest zasługą 1 produktu
-
Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis
Źródło: doradcasmaku