Smakosze.pl Przepisy Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn
canva/Максим Крысанов

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

4 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Rozpoznajesz hitowe danie ze zdjęcia? Tak, są nim bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Ich sekretem jest burgundowy płyn, który dodaje charakterystycznego smaku i aromatu. Specjał zachwyca niepowtarzalną konsystencją i miękkością, choć są oczywiście i tacy, którzy omijają go wielkim łukiem.

Duszone policzki wołowe są daniem, o które pytają w wielu restauracjach. Zachwycają niepowtarzalnym, głębokim smakiem i niezwykłą konsystencją. Najważniejsze w ich przyrządzeniu jest to, by były odpowiednio miękkie. Wtedy bowiem smakują, jak należy.

Nam w osiągnięciu odpowiedniej miękkości policzków wołowych pomoże wino. Czerwony, wytrawny płyn sprawi, że mięso szybciej skruszeje i stanie się miękkie, a jego smak i aromat będą niepowtarzalne.

Jak przygotować duszone policzki wołowe?

Składniki:

  • 2 policzki wołowe

  • olej

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżka masła

  • 2 cebule

  • 1 marchewka

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 l bulionu wołowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie duszonych policzków wołowych

Policzki wołowe oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Obtocz je w mące, zrumień na patelni z olejem.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż w rondlu na oleju i maśle. Dodaj pokrojoną marchew, seler i czosnek, chwilę przesmaż. Do warzyw dodaj obsmażone mięso, przyprawy, wino i gorący bulion. Gotuj całość na niedużym ogniu pod przykryciem, aż policzki będą miękkie.

Wtedy wyjmij mięso z rondla. Z sosu usuń też listki laurowe i ziarna ziela, resztę zblenduj na gładki sos, dopraw go do smaku. Policzki podawaj z sosem.

Wskazówka:

Dobrym dodatkiem do duszonych policzków wołowych będzie ziemniaczane purée lub gotowane ziemniaki. Smak całości doskonale dopełni chrzan.

Po więcej przepisów na dania z wołowiny zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na wołowinę duszoną z pieczarkami , a także na wołowinę po wietnamsku .

duszona wołowina
canva/dulezidar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy