Sos z wołowiny z pieczarkami. Wychodzi idealnie za każdym razem
Sos wołowy z pieczarkami do ziemniaków, knedli, klusek śląskich jest pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Gęsty, aromatyczny sos z wołowiny z dodatkiem warzyw i świeżego tymianku to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na sos z wołowiny z pieczarkami do obiadu.
Sos z wołowiny jest ciemnym, bardzo aromatycznym, wyraźnym sosem, który doskonale pasuje do niemal każdego dodatku. Kasza, ziemniaki, czeskie knedle, czy kluski śląskie polane gęstym, mięsnym sosem z pieczarkami to jedno z tych dań, po których zawsze chce się dokładkę.
Do sosu wybierz kawałek wołowiny bez kości, szczególnie polecam łopatkę, ponieważ ma lekkie przerosty tłuszczu, które podczas gotowania stają się nośnikami smaku. Sos gotuj minimum 1,5 godziny, żeby wołowina była tak miękka, że aż będzie rozpadać się podczas krojenia.
Wołowinę duś z włoszczyzną i podsmażoną na oleju cebulką i czosnkiem, które wzmocnią smak całego dania, pamiętaj również o niezbędnych ziołach, które wydobędą najlepszy smak mięsa. Do wołowiny najlepszy jest świeży tymianek, majeranek suszony, liście laurowe i ziele angielskie.
Przygotuj również wołowinę w nieco innej wersji- tu poznasz przepis na poliki wołowe z warzywami korzeniowymi w gęstym sosie. Danie wychodzi za każdym razem i smakuje rewelacyjnie.
Przepis na sos z wołowiny z pieczarkami
Składniki na 4-5 porcji:
1 kg łopatki wołowej
duża marchew
400 g pieczarek
korzeń pietruszki
cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
olej do smażenia
łyżka masła
sól, pieprz
mąką pszenna do obtoczenia mięsa i zagęszczenia sosu
gałązki świeżego tymianku
szczypta majeranku suszonego
Jak zrobić sos z wołowiny z pieczarkami?
Wołowinę umyj, pokrój w kostkę, oprósz pieprzem i obtocz w mące. Na większej patelni podsmaż na oleju mięso, aż nabierze złotego koloru, następnie przełóż do garnka.
Na tym samym oleju podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek, dodaj do mięsa. Do garnka włóż marchewkę, korzeń pietruszki, ziele angielskie, korzeń pietruszki, szczyptę majeranku, wlej 3 szklanki wody i duś od przykryciem przez godzinę.
Na patelni podsmaż na maśle pokrojone pieczarki, oprósz je solą i dodaj kilka gałązek świeżego tymianku. Z garnka wyjmij marchewkę i pietruszkę, pokrój je w kostkę i przełóż do mięsa razem z pieczarkami.
Źródło zdjęcia: canva/JackF W razie potrzeby wlej więcej wody i duś kolejne 30 minut. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem, świeżym tymiankiem. Łyżkę mąki rozrób w odrobinie zimnej wody, dodaj do sosu, gotuj, aż zgęstnieje. Smacznego.