Nieziemsko soczysta wołowina po wietnamsku
Wołowina po wietnamsku z ryżem to wyśmienite, aromatyczne danie dla całej rodziny. Mięso marynowane w orientalnych przyprawach z trawą cytrynową i anyżem, duszona w pomidorach i podana w warzywami, smakuje genialnie. Poznaj przepis na wołowinę po wietnamsku.
Wołowinę po wietnamsku charakteryzuje wyjątkowy, złożony smak. Poczujesz świeżą trawę cytrynową, korzenny imbir, czosnek, anyż, wyraźny sos sojowy i rybny. Wołowina marynowana w tych niezwykłych przyprawach będzie przepyszna. Mięso smaż na oleju, następnie duś w pomidorach przez około godzinę, dzięki czemu wołowina będzie soczysta i miękka.
Fasolkę, marchewkę i paprykę smaż chwilę w wysokiej temperaturze. Warzywa muszą być chrupiące i pełne smaku i takie właśnie będą po krótkiej obróbce termicznej. Całe danie oprósz solidnie świeżą kolendrą i podaj z ugotowanym wcześniej ryżem.
W tym artykule dowiesz się, jak ugotować idealnie sypki ryż, będzie świetny i do wołowiny po wietnamsku i wielu innych dań.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad w azjatyckim stylu- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z woka.
Przepis na wołowinę po wietnamsku
Składniki na 3-4 porcje:
500 g wołowiny bez kości
garść fasolki zielonej
marchew
pół papryki
2 cebulki dymki
2 ząbki czosnku
por
puszka pomidorów
łodyga trawy cytrynowej
2 łyżki sosu rybnego
gwiazda anyżu
łyżka sosu sojowego
pieprz
2 łyżeczki cukru brązowego
2 cm korzenia imbiru
olej roślinny do smażenia
świeża kolendra
Jak zrobić wołowinę po wietnamsku?
Wołowinę pokrój w kostkę. Paprykę i marchewkę pokrój, posiekaj cebulki, czosnek i por. Trawę cytrynową rozgnieć, przełóż do pojemnika, dodaj sos sojowy, gwiazdkę anyżu, cukier, sos rybny, pieprz. Każdy kawałek mięsa obtocz w marynacie i odstaw na 30 minut.
Korzeń imbiru zetrzyj na tarce. Na oleju podsmaż czosnek z imbirem, dodaj cebulki, por i smaż chwilę, następnie dodaj marchew, paprykę, fasolkę i smaż na mocny ogniu przez 3-4 minuty, żeby warzywa były chrupiące, przełóż na talerz.
Źródło zdjęcia: canva/Candice Bell Na patelnię przełóż wołowinę z całą marynatą, smaż przez 4-5 minut, następnie dodaj pomidory z puszki, wlej 1,5 szklanki wody i duś pod przykryciem przez około godzinę. Po tym czasie dodaj warzywa, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz posiekaną kolendrą, smacznego.