Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nieziemsko soczysta wołowina po wietnamsku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.03.2022 01:00

Nieziemsko soczysta wołowina po wietnamsku

Wołowina po wietnamsku
canva/yuliang11

Wołowina po wietnamsku z ryżem to wyśmienite, aromatyczne danie dla całej rodziny. Mięso marynowane w orientalnych przyprawach z trawą cytrynową i anyżem, duszona w pomidorach i podana w warzywami, smakuje genialnie. Poznaj przepis na wołowinę po wietnamsku.

Wołowinę po wietnamsku charakteryzuje wyjątkowy, złożony smak. Poczujesz świeżą trawę cytrynową, korzenny imbir, czosnek, anyż, wyraźny sos sojowy i rybny. Wołowina marynowana w tych niezwykłych przyprawach będzie przepyszna. Mięso smaż na oleju, następnie duś w pomidorach przez około godzinę, dzięki czemu wołowina będzie soczysta i miękka.

Fasolkę, marchewkę i paprykę smaż chwilę w wysokiej temperaturze. Warzywa muszą być chrupiące i pełne smaku i takie właśnie będą po krótkiej obróbce termicznej. Całe danie oprósz solidnie świeżą kolendrą i podaj z ugotowanym wcześniej ryżem.

W tym artykule dowiesz się, jak ugotować idealnie sypki ryż, będzie świetny i do wołowiny po wietnamsku i wielu innych dań.

Jeśli szukasz pomysłu na obiad w azjatyckim stylu- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z woka.

Przepis na wołowinę po wietnamsku

Składniki na 3-4 porcje:

  • 500 g wołowiny bez kości

  • garść fasolki zielonej

  • marchew

  • pół papryki

  • 2 cebulki dymki

  • 2 ząbki czosnku

  • por

  • puszka pomidorów

  • łodyga trawy cytrynowej

  • 2 łyżki sosu rybnego

  • gwiazda anyżu

  • łyżka sosu sojowego

  • pieprz

  • 2 łyżeczki cukru brązowego

  • 2 cm korzenia imbiru

  • olej roślinny do smażenia

  • świeża kolendra

Jak zrobić wołowinę po wietnamsku?

Wołowinę pokrój w kostkę. Paprykę i marchewkę pokrój, posiekaj cebulki, czosnek i por. Trawę cytrynową rozgnieć, przełóż do pojemnika, dodaj sos sojowy, gwiazdkę anyżu, cukier, sos rybny, pieprz. Każdy kawałek mięsa obtocz w marynacie i odstaw na 30 minut.

Korzeń imbiru zetrzyj na tarce. Na oleju podsmaż czosnek z imbirem, dodaj cebulki, por i smaż chwilę, następnie dodaj marchew, paprykę, fasolkę i smaż na mocny ogniu przez 3-4 minuty, żeby warzywa były chrupiące, przełóż na talerz.

Składniki na wołowinę po wietnamsku

Źródło zdjęcia: canva/Candice Bell Na patelnię przełóż wołowinę z całą marynatą, smaż przez 4-5 minut, następnie dodaj pomidory z puszki, wlej 1,5 szklanki wody i duś pod przykryciem przez około godzinę. Po tym czasie dodaj warzywa, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz posiekaną kolendrą, smacznego.