Smakosze.pl Przepisy Bije na głowę nawet sałatkę jarzynową. Ten dodatek jest kluczowy
Canva / vinicef ; Canva / bonchan

Bije na głowę nawet sałatkę jarzynową. Ten dodatek jest kluczowy

24 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zapomnij o nudnej sałatce jarzynowej. Znamy coś znacznie od niej lepszego. Koniecznie sprawdź przepis na barwną i pyszną sałatkę nicejską. Intensywny sos na bazie octu jabłkowego zapewnia jest wyjątkowy, idealnie zbalansowany smak.

Sałatka nicejska pięknie się prezentuje i wybornie smakuje

Sałatka nicejska na każdym zrobi wrażenie. Cieszy nie tylko kubki smakowe, ale także oczy. Kolorowa potrawa na stole sprawdzi się na rozmaite okazje. Gwarantujemy, że wszyscy będą nią zachwyceni.

Niezwykły smak sałatki nicejskiej to zasługa dobrze dobranych składników. Dzięki tuńczykowi i jajkom potrawa jest odpowiednio sycąca. Lekkości dodadzą jej natomiast chrupiące warzywa. Jej przygotowanie jest przy tym dziecinnie proste.

Sałatkę nicejską możemy wykładać od razu na półmisek, na którym będziemy ją serwować. Dzięki temu redukujemy czas spędzony w kuchni, a także wygenerowany bałagan. Pokrój warzywa, wymieszaj sos i potrawa niemal gotowa. Taki poczęstunek możesz przygotować nawet na ostatnią chwilę.

Kosztują kilka złotych, mają górę żelaza i mało kalorii. Polacy jednak prawie ich nie jedzą

Przepis na pyszna i kolorową sałatkę nicejską

Składniki:

  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 3 jajka na twardo
  • 1 czerwona cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 8-10 czarnych oliwek bez pestek
  • natka pietruszki

Składniki na sos:

  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • suszony rozmaryn
  • pieprz do smaku

Jak przyrządzić wyjątkowo apetyczną sałatkę nicejską?

Przygotuj sos do sałatki nicejskiej . W tym celu d o niewielkiej miseczki wlej ocet i oliwę . Składniki dopraw do smaku rozmarynem i świeżo mielonym pieprzem . Całość starannie wymieszaj.

Warzywa do sałatki nicejskiej opłucz pod bieżącą wodą . Sałatę lodową porwij w dłoniach na kawałki. Paprykę pokrój w słupki, pomidorki na połówki a cebulę w cienkie piórka . Jajka obierz i podziel na estetyczne połówki lub ćwiartki .

Na półmisku zacznij wykładać poszczególne składniki sałatki nicejskiej . Zacznij od równomiernego rozłożenia sałaty. Warzywo skrop przygotowanym sosem . Nie zużywaj jednak całej jego ilości.

Zacznij układać kolejne warstwy sałatki nicejskiej . Rozłóż cebulę, a po niej oba rodzaje papryki . W następnej kolejności dodaj do potrawy odsączonego z zalewy tuńczyka i udekoruj ją pokrojonymi jajkami .

W wolne przestrzenie pomiędzy jajkami rozłóż pomidorki i oliwki . Całość ponownie skrop obficie i równomiernie sosem . Przed podaniem sałatkę nicejską udekoruj posiekaną natką pietruszki . Tak przygotowaną potrawę możesz zaserwować gościom. Sałatka z warzywami i  kurczakiem wygląda jak z bajki . Niezwykle przyrządzona jarzynowa sprawi, że goście przetrą oczy ze zdumienia .

sałatka nicejska na talerzu.png
Canva / lenazap
Najszybszy sposób na utarcie chrzanu. Nie uronisz przy nim ani jednej łzy
Zobaczył śniadanie w szpitalu i chwycił za telefon. Opis przyprawia o ciarki
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy