Smakosze.pl

canva/meteo021

Najszybszy sposób na utarcie chrzanu. Nie uronisz przy nim ani jednej łzy

23 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ścieranie chrzanu nie należy do przyjemnych. Zadanie jednak można sobie ułatwić, stosując kilka prostych sztuczek. Namoczenie korzenia w zimnej wodzie jest jedną ze skuteczniejszych. Podpowiadamy, co jeszcze będzie pomocne.
 

Jak ścierać chrzan, by nie płakać?

Wyrazisty korzeń, podobnie trochę jak cebula, gdy go naciąć wydziela lotne substancje podrażniające nasze oczy. Aby przygotować go do wykorzystania, trzeba więc zawczasu przygotować się do zadania, utrudniając niepożądanym związkom chemicznym dostęp do naszej twarzy.

Najskuteczniejsze będzie schłodzenie zarówno chrzanu, jak i tarki, którą zamierzamy wykorzystać. Obrany korzeń warto namoczyć w zimnej wodzie przez noc, a narzędzie włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika.

Zimne warzywo wydzieli mniej drażniących substancji, wiec, jeśli dodatkowo zasłonimy oczy okularami, brak łez będzie gwarantowany.

Serca drobiowe są zdrowe

Kosztują kilka złotych, mają górę żelaza i mało kalorii. Polacy jednak prawie ich nie jedzą

CZYTAJ DALEJ

Co jeszcze pomoże podczas ścierania chrzanu?

Na pewno przed przystąpieniem do przyrządzania sosu z charakternego korzenia warto otworzyć okno — jeśli takie jest w kuchni — lub włączyć okap. Cyrkulujące powietrze pomoże sprawnie usuwać powstające związki odpowiedzialne za łzawienie oczu.

Warto też ścierany chrzan na bieżąco umieszczać w słoiczkach i zakręcać je. Ta taktyka zapewni nam zarówno komfort pracy, jak i głębszy aromat i smak startej przyprawy. Co więcej, ponieważ chrzan nie będzie miał zbyt dużego kontaktu z powietrzem, nie będzie ciemniał.

Jak zabezpieczyć chrzan przed utratą naturalnego koloru?

Prosta sztuczka polegająca na ścieraniu korzenia wprost do naczynia z odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego sprawi, że chrzan pozostanie śnieżnobiały. Zagwarantują to zawarte we wspomnianych produktach przeciwutleniacze.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzoną recepturę na domowy chrzan . Przyda się zwłaszcza przed Wielkanocą, by sporządzić pyszny sos do jajek. Być może też zainteresuje was prosta receptura na żurek , którego smak podkreślimy wyrazistym warzywem.

Ścieranie chrzanu będzie łatwiejsze.png
canva/cegli
Bosacka sprawdza masę jogurtów

Bosacka wzięła opakowanie uwielbianego jogurtu i zamarła. Apeluje do wszystkich

CZYTAJ DALEJ
Surówka z cykorii

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >