Biorę butelkę i wlewam do niej tą masę. Po chwili cieszę się największym przysmakiem
Czy wiecie, co się stanie, gdy wlejecie masę, którą zrobicie z mięsa do butelki? Warto się o tym przekonać i ten prosty sposób wypróbować we własnej kuchni. Ja z niego korzystam i przyrządzam przysmak, za którym przepada cała rodzina. Będzie on doskonałym dodatkiem do pieczywa.
Mięso i butelka, czyli sposób na przysmak
W kuchni warto ułatwiać sobie życie. Dlatego ja korzystam z dobrego i sprawdzonego sposobu na przyrządzenie pewnego przysmaku. Potrzebuję mięsa z kurczaka i jeszcze kilku składników. Kluczowa w tym sposobie jest butelka.
Co z nią robimy? Wlewamy do niej masę, którą robimy z mięsa drobiowego. W ten sposób przyrządzamy domową kiełbasę z butelki. Jest pyszna i jej przygotowanie nie wymaga zbyt wiele pracy w kuchni. Polecam przepis na domową kiełbasę z butelki.
Jak zrobić domową kiełbasę z butelki?
Składniki:
- 2 kg kurczaka, mogą być udka lub cały kurczak
- cebula
- marchewka
- sól
- liść laurowy
- 40 g żelatyny
- buraki
- pieprz
- papryka mielona
Do garnka z wrzącą wodą dodaję liść laurowy, cebulę i marchewkę w całości. Wkładam też mięso z kurczaka i gotuję na małym ogniu ok. 3 godziny. Po tym czasie oddzielam mięso od kości i odcedzam 300 ml bulionu z garnka.
Dodaję powoli 40 g żelatyny i mieszam. Buraki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do oddzielonego mięsa dodaje przyprawy i dolewam 2 łyżki soku z buraków. Wlewam rosół z żelatyną i wszystko dokładnie blenduje.
Domowa kiełbasa, czyli wyjątkowy przysmak
Uzyskuję masę, którą wlewam do plastikowej butelki bez szyjki. Pukamy w butelkę, by wypuścić z niej powietrze. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rozcinamy butelkę i wyjmujemy kiełbasę. Kroimy na plasterki i możemy dodawać ją do kanapek . Domowa kiełbasa będzie smacznym uzupełnieniem drugiego śniadania i kolacji. Pisaliśmy o tanim obiedzie z kiełbasą od Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy też, jak przechowywać wędliny w lodówce.
Źródło: YouTube/@cookme-polska