Biorę chleb tostowy i robię z niego pierogi z pysznym farszem. Nie wierzę, że dopiero teraz na to wpadłem
Specyficzne nadzienia do pierogów nikogo już nie dziwią. Ale pierogi z chleba tostowego szokują. Nie przecieraj oczu. To naprawdę przepis na pierogi z tego składnika. Smakują zaskakująco i zaskakująco.
Pierogi nie tylko z ciasta
Pierogi zajmują czołowe miejsce w polskiej kuchni. N ie wyobrażany sobie przecież życia bez tego fantastycznego dania. Każdy z nas uwielbia klasyczne ruskie albo z mięsem. Bardziej odważni próbują tych ze szpinakiem, czy burakami.
Coraz rzadziej zaskakują nas też. różnorodne, pomysłowe farsze, jednak ten przepis cię zdziwi. I wcale nie chodzi o nadzienie, a o ciasto, którego w tym przepisie po prostu brak. To jak się to wszystko trzyma? – można zapytać. Odpowiedzią jest chleb tostowy, którego w tym przepisie użyjemy do przygotowania klasycznego polskiego dania.
Chleb tostowy musi być
Nie potrzebujesz składników na ciasto . Zastąpi je wspomniany już chleb tostowy. Kup go oraz pozostałe produkty na farsz . Wszystkie znajdziesz na liście poniżej. O niczym nie zapomnij, bo zaraz zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Dolci Veloci 89, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.
Składniki:
- chleb tostowy
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- ser żółty w plastrach
- 1 marchew
- 300 g mięsa mielonego
- 30 g mąki
- 30 ml wody
- 1 jajko
- 80 g mozzarelli
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Przepis na pierogi z chleba tostowego
Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkuj na bardzo cienki placek . Za pomocą szklanki o dużej średnicy wytnij okrąg . Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż.
Wsyp pokrojoną w kostkę paprykę i wymieszaj . Kiedy warzywa zmiękną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Włóż zmielone mięso i wymieszaj . Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki i wsyp na patelnię razem z posiekaną natką pietruszki .
Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i znów dokładnie wymieszaj. Smaż przez około 5 minut . Do miski wsyp odrobinę mąki, wlej wodę. Wymieszaj, by farsz miał jednolitą konsystencję . Do osobnej małej miski wbij jajko i wymieszaj.
Na każdy okrąg nałóż farsz . Połóż kawałek żółtego sera. Krawędzie posmaruj masą z mąki i wody . Sklej jak klasyczne pierogi.
Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż pierogi, a następnie posmaruj je jajkiem. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią wierzch pierogów. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut . Pierogi jedz ze śmietaną albo z domowym sosem czosnkowym. Są wyborne. Sprawdź, jak wzmocnić swoją odporność oraz ile kosztuje najdroższy pączek w Polsce .