Smakosze.pl Przepisy Biorę chleb tostowy i robię z niego pierogi z pysznym farszem. Nie wierzę, że dopiero teraz na to wpadłem
Youtube/@Dolci Veloci 89

Biorę chleb tostowy i robię z niego pierogi z pysznym farszem. Nie wierzę, że dopiero teraz na to wpadłem

7 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Specyficzne nadzienia do pierogów nikogo już nie dziwią. Ale pierogi z chleba tostowego szokują. Nie przecieraj oczu. To naprawdę przepis na pierogi z tego składnika. Smakują zaskakująco i zaskakująco.

Pierogi nie tylko z ciasta

Pierogi zajmują czołowe miejsce w polskiej kuchni. N ie wyobrażany sobie przecież życia bez tego fantastycznego dania. Każdy z nas uwielbia klasyczne ruskie albo z mięsem. Bardziej odważni próbują tych ze szpinakiem, czy burakami.

Coraz rzadziej zaskakują nas też. różnorodne, pomysłowe farsze, jednak ten przepis cię zdziwi. I wcale nie chodzi o nadzienie, a o ciasto, którego w tym przepisie po prostu brak. To jak się to wszystko trzyma? – można zapytać. Odpowiedzią jest chleb tostowy, którego w tym przepisie użyjemy do przygotowania klasycznego polskiego dania.

pierogi z naleśników.jpg
Youtube/@Dolci Veloci 89
Jola ma najlepszy patent na sos czosnkowy. Nie ma opcji, że się nie uda

Chleb tostowy musi być

Nie potrzebujesz składników na ciasto . Zastąpi je wspomniany już chleb tostowy. Kup go oraz pozostałe produkty na farsz . Wszystkie znajdziesz na liście poniżej. O niczym nie zapomnij, bo zaraz zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Dolci Veloci 89, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • chleb tostowy
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • ser żółty w plastrach
  • 1 marchew
  • 300 g mięsa mielonego
  • 30 g mąki
  • 30 ml wody
  • 1 jajko
  • 80 g mozzarelli
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Przepis na pierogi z chleba tostowego

Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkuj na bardzo cienki placek . Za pomocą szklanki o dużej średnicy wytnij okrąg . Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż.

Wsyp pokrojoną w kostkę paprykę i wymieszaj . Kiedy warzywa zmiękną, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Włóż zmielone mięso i wymieszaj . Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki i wsyp na patelnię razem z posiekaną natką pietruszki .

Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i znów dokładnie wymieszaj. Smaż przez około 5 minut . Do miski wsyp odrobinę mąki, wlej wodę. Wymieszaj, by farsz miał jednolitą konsystencję . Do osobnej małej miski wbij jajko i wymieszaj.

Na każdy okrąg nałóż farsz . Połóż kawałek żółtego sera. Krawędzie posmaruj masą z mąki i wody . Sklej jak klasyczne pierogi.

Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż pierogi, a następnie posmaruj je jajkiem. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nią wierzch pierogów. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut . Pierogi jedz ze śmietaną albo z domowym sosem czosnkowym. Są wyborne. Sprawdź, jak wzmocnić swoją odporność oraz ile kosztuje najdroższy pączek w Polsce .

sklejanie pieroga.jpg
Youtube/@Dolci Veloci 89
Tu nie ma twardej wołowiny. Ten najprostszy gulasz zawsze się udaje
Wachowicz piecze chleb bez mąki pszennej. Niebywałe, czym ją zastępuje
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy