Tu nie ma twardej wołowiny. Ten najprostszy gulasz zawsze się udaje
Od teraz mięso w twoim gulaszu zawsze będzie miękkie. Wystarczy zrobić je według tego przepisu, bo z nim zawsze się udaje. Jest łatwy, więc powiedzie się z nim każdemu smakoszowi.
Idealny gulasz istnieje
Uwielbiasz gulasz wołowy, ale nie robisz go własnym rękami, bo mięso wychodzi jakieś gumowe i twarde? Też tak miałem. Któregoś dnia stwierdziłem, że tak dłużej być nie może. Znalazłem przepis, który gwarantuje, że mięso jest kruche a sos wyborny.
Jeżeli tylko chcesz, mogę zdradzić ci jak zrobić ten gulasz. Od teraz zawsze ci się uda, a w dodatku jego smak zachwyci domowników. Oprócz tego, że przygotowuje się go łatwo, robi się też go bardzo szybko. Zaczynamy?
Wachowicz piecze chleb bez mąki pszennej. Niebywałe, czym ją zastępujeCo będzie potrzebne?
Zanim rozpoczniemy gotowanie, zerknij czy masz wszystkie potrzebne składniki. Jest ich niewiele, ale każdy jest potrzebny, aby gulasz się udał. Dlatego sprawdź dwa razy, czy masz wszystko, co potrzeba. Zobacz, jak niewiele jest tu składników. Podobny przepis znajdziesz na kanale Menu Dorotki, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.
Składniki:
- 1,5 kilograma udźca wołowego
- 3 duże cebule
- 1 marchew
- 50 g klarowanego masła
- odrobinę mąki
- woda
- sól
Przepis na prosty gulasz
Zacznij od umycia mięsa. Następnie pokrój je w kostkę o grubości około 3 centymetrów. Wołowinę przełóż do miski, dopraw solą oraz wsyp mąkę. Całość wymieszaj.
Na patelni rozgrzej klarowane masło. Kiedy się roztopi, dodaj mięso i podsmaż na brązowo. Obsmażone mięso przełóż do garnka. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na tłuszczu po mięsie. Na koniec podsmażania dodaj posiekany czosnek, dosłownie na chwilę. Gotową cebulowo-czosnkową przełóż do garnka z mięsem.
Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczach tarki. Startą przełóż do pozostałych składników. Wszystko zalej gorącą wodą. Garnek przykryj i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Kiedy gulasz zacznie wrzeć, zmniejsz moc kuchenki do minimum. Zamieszaj i duś przez godzinę. Mieszaj od czasu do czasu. Po godzinie skosztuj mięsa. Jeśli będzie zbyt twarde, pogotuj jeszcze kwadrans, do miękkości. Gotowy gulasz podawaj z tłuczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi. Smaczny prawda? Sprawdź, jak wykorzystać ziemniaki, które zostały ci po obiedzie oraz dowiedz się, na jakim tłuszczu powinno smażyć się faworki.