Smakosze.pl Przepisy Biorę ciasto francuskie i lekko nacinam je w poprzek. Tak przydatnej sztuczki dawno nie widziałem
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Biorę ciasto francuskie i lekko nacinam je w poprzek. Tak przydatnej sztuczki dawno nie widziałem

1 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj sztuczkę, z którą zrobisz cuda w kuchni. Ciasto francuskie nigdy nie smakowało lepiej. Ten sposób zasługuje na najwyższe odznaczenie. Każdy będzie błagał, byś się nim podzieliła.

Jedno ciasto francuskie a tak wiele zastosowań.

Ciasto francuskie to genialny wynalazek, z którego zrobisz dosłownie wszystko. Przygotujesz z niego niezwykłe desery, całe dania obiadowe i przekąski. Dzisiaj pokażę ci genialną sztuczkę, która szczególnie przyda się do tego produktu.

Smakoszy zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wszystko za sprawą prostego narzędzia, czyli popularnego radełka. Jest to typ okrągłego noża, którego używa się między innymi do krojenia pizzy. Zobacz, jak to zrobić, a już nigdy nie będziesz robiła inaczej. Ja żałuję, że nie znałem tej sztuczki wcześniej.

ciasto francuskie.jpg
Fot. Canva/vinicef
Tę ekspresową sałatkę do grilla robię z 4 składników. Główny z nich najpierw dziwi, po chwili zachwyca smakiem

Nie tylko ciasto francuskie

Podstawą tej przekąski jest ciasto francuskie. Nie musisz przygotowywać go sama. Wystarczy kupić gotowe w rolce.

Oprócz tego składnika będziesz potrzebować jeszcze produktów z listy poniżej. Możesz je modyfikować wedle własnego widzimisię, lub tego, co masz akurat w kuchni . Podobny przepis znajduje się na kanale Smaczny.tv , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 50 g ketchupu
  • 150 g żółtego sera w plastrach
  • 150 g szynki w plastrach
  • 150 g salami
  • 100 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • zioła prowansalskie

Przepis na przekąskę z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie w rolce rozwiń. Następnie posmaruj je ketchupem. Rozłóż plastry żółtego sera, a na nim na przemiennie układaj plastry salami i szynki . Od dłuższej krawędzi posmaruj je oddzielonym od żółtka białkiem.

Ciasto zacznij rolować od strony dużego w boku. Zacznij od boku na przeciw posmarowanej krawędzi, ta ma zlepić całość w rulon. Zalep końcówki ciasta.

Na roladę przyłóż łopatkę z otworami, którą wykorzystujesz do obracania smażonych kotletów. Lekko przygnieć ciasto i za pomocą radełka wykonaj w nim nacięcia, wykorzystując otwory w łopatce jako ogranicznik głębokości.

W nacięcia włóż plastry pomidora i mozzarelli. Wierzch posmaruj żółtkiem i obsyp ziołami prowansalskimi. Roladę piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Gotową krój na kawałki i podawaj gościom. Sprawdź, czy trzeba nacinać kiełbasę oraz dowiedz się, jaki składnik dodać do racuchów zamiast jabłka .

rolada z ciasta francuskiego.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Mieszam dżem z tą masą i wstawiam do piekarnika. Takie błyskawiczne ciasto mógłbym robić codziennie
Zamiast mięsa z kurczaka, nadziewam na szaszłyki ten składnik. Kto raz spróbuje, prosi o dokładkę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy