Biorę ciasto francuskie i lekko nacinam je w poprzek. Tak przydatnej sztuczki dawno nie widziałem
Poznaj sztuczkę, z którą zrobisz cuda w kuchni. Ciasto francuskie nigdy nie smakowało lepiej. Ten sposób zasługuje na najwyższe odznaczenie. Każdy będzie błagał, byś się nim podzieliła.
Jedno ciasto francuskie a tak wiele zastosowań.
Ciasto francuskie to genialny wynalazek, z którego zrobisz dosłownie wszystko. Przygotujesz z niego niezwykłe desery, całe dania obiadowe i przekąski. Dzisiaj pokażę ci genialną sztuczkę, która szczególnie przyda się do tego produktu.
Smakoszy zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wszystko za sprawą prostego narzędzia, czyli popularnego radełka. Jest to typ okrągłego noża, którego używa się między innymi do krojenia pizzy. Zobacz, jak to zrobić, a już nigdy nie będziesz robiła inaczej. Ja żałuję, że nie znałem tej sztuczki wcześniej.
Nie tylko ciasto francuskie
Podstawą tej przekąski jest ciasto francuskie. Nie musisz przygotowywać go sama. Wystarczy kupić gotowe w rolce.
Oprócz tego składnika będziesz potrzebować jeszcze produktów z listy poniżej. Możesz je modyfikować wedle własnego widzimisię, lub tego, co masz akurat w kuchni . Podobny przepis znajduje się na kanale Smaczny.tv , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 50 g ketchupu
- 150 g żółtego sera w plastrach
- 150 g szynki w plastrach
- 150 g salami
- 100 g mozzarelli
- 1 jajko
- 1 pomidor
- zioła prowansalskie
Przepis na przekąskę z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie w rolce rozwiń. Następnie posmaruj je ketchupem. Rozłóż plastry żółtego sera, a na nim na przemiennie układaj plastry salami i szynki . Od dłuższej krawędzi posmaruj je oddzielonym od żółtka białkiem.
Ciasto zacznij rolować od strony dużego w boku. Zacznij od boku na przeciw posmarowanej krawędzi, ta ma zlepić całość w rulon. Zalep końcówki ciasta.
Na roladę przyłóż łopatkę z otworami, którą wykorzystujesz do obracania smażonych kotletów. Lekko przygnieć ciasto i za pomocą radełka wykonaj w nim nacięcia, wykorzystując otwory w łopatce jako ogranicznik głębokości.
W nacięcia włóż plastry pomidora i mozzarelli. Wierzch posmaruj żółtkiem i obsyp ziołami prowansalskimi. Roladę piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Gotową krój na kawałki i podawaj gościom. Sprawdź, czy trzeba nacinać kiełbasę oraz dowiedz się, jaki składnik dodać do racuchów zamiast jabłka .