Smakosze.pl Przepisy Biorę pestki wiśni i zasypuję je skrobią. Ten patent zasługuje na Nagrodę Nobla
Fot. YouTube/ Nur'un Yemek Tarifleri 2

Biorę pestki wiśni i zasypuję je skrobią. Ten patent zasługuje na Nagrodę Nobla

17 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie wyrzucaj pestek wiśni. Okazuje się, że mogą być bardziej przydatne w kuchni, niż same owoce. Wypróbuj ten zaskakujący przepis, a nikt nie uwierzy, że coś tak pysznego przygotowała właśnie z niepozornych pestek. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.

Na deser nie wiśnie, a pestki

Sezon na wiśnie wciąż trwa. Ten sezonowy owoc jest smaczny, ale tym razem istotniejsze są jego pestki, a te, jak wiadomo, są uznawane za odpad. Znaleźliśmy przepis na deser, który przygotowuje się właśnie z pestek.

Pomysł choć jest zaskakujący, gwarantuje doskonały smak.  W nieskomplikowany i szybki sposób przygotujesz przysmak, który zachwyca małych, jak i dużych łasuchów. O tym, czego potrzebujesz oraz jak zrobić z pestek pyszny deser, dowiesz się za chwilę.

sok z pestek.jpg
Fot. YouTube/ Nur'un Yemek Tarifleri 2
Wyciągnij przyprawę i włóż do storczyka. Ugnie się pod ciężarem kwiatów

Pestki wiśni cenniejsze niż myślisz

Jak już wiesz, głównym składnikiem są pestki wiśni. Oprócz nich potrzebne będą także inne składniki. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku nie kosztują dużo. Dowiesz się o nich więcej, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzi z kanału Nur'un Yemek Tarifleri 2 , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • pestki z 3 kilogramów wiśni
  • 200 ml + 100 ml wody
  • 100 g skrobii ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa

Przepis na deser z pestek wiśni

Do dużej miski przełóż pestki wiśni. Następnie zalej je 200 mililitrami wody i pozostaw do namoczenia.

Do małej miski wsyp skrobię. Wlej 100 mililitrów wody, a następnie połącz oba składniki w jednolitą masę.

Pestki odcedź, a wodę po ich moczeniu wlej do garnka. Wsyp cukier i wlej sok z cytryny. Wymieszaj ze sobą składniki, aby się ze sobą połączyły. Dodaj rozpuszczoną w odzie skrobię i ponownie wymieszaj całość.

Jednolitą masę podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Po około 20 minutach masa powinna być ciągnąca i klejąca. Wyłącz kuchenkę.

Małe prostokątne naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oliwy. Przełóż do niej masę i równomiernie rozprowadź. Na wierzch wsyp odrobinę skrobi i rozprowadź ją po powierzchni. Naczynie umieść w lodówce na całą noc. Na drugi dzień krój na kawałki i podawaj na deser.

Sprawdź także, jaką przyprawę dodać do storczyka oraz zobacz, jakie warzywo wywołało epidemię w USA .

żelki.jpg
Fot. YouTube/ Nur'un Yemek Tarifleri 2
Wyciągam słoik groszku i robię genialną zupę. W 20 minut obiad gotowy
Do dżemu z cukinii i cytryn dodaję uwielbiany produkt. Przetwory są genialne
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy