Biorę pieczarki i ciasto francuskie. To ostatnio moja ulubiona kolacja
Goście przychodzą a Ty nie wiesz co zrobić jaką przekąskę przygotować? Przychodzimy z pomocą. Z ciasta francuskiego można zdziałać cuda i istnieje wiele przepisów na pyszne dania, które idealnie nadadzą się na imprezę, ale również na zwykłą przekąskę w ciągu dnia. Przedstawiamy Wam przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami.
Ciasto francuskie składnikiem idealnym
Z ciasta francuskiego można zrobić wiele. W połączeniu z różnorodnymi składnikami tworzy się fantastyczna przekąska , którą można podać na imprezie, na przyjęciu czy nawet po porostu zjeść w ciągu dnia. Do tego takie ciasto jest bardzo uniwersalne, ponieważ można z niego przygotować zarówno przekąski na słono jak i na słodko .

Przykładem smakołyka wytrwanego mogą być ślimaczki z ketchupem, szynką oraz serem, które uratują niejedną imprezę . Na słodko natomiast można przygotować choćby ciasteczka z rozpływającą się w ustach czekoladą . Tym razem mamy do zaproponowania przekąskę na słono, która z pewnością przypadnie wam do gustu.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Taka przekąską jest świetnym kandydatem na przysmak serwowany podczas przyjęcia. Jest szybki w przygotowaniu, a do tego banalnie prosty . Do przygotowania takich ślimaczków będziemy potrzebować następujących składników .
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego, czyli 300 g
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g startego sera
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami?
Jeśli czas nas goni, to taka przekąska będzie świetnym wyborem .
W pierwszej kolejności obieramy cebulę, myjemy, osuszamy i kroimy w drobna kostkę. Następnie smażymy ją na rozgrzanej olejem patelni. W momencie gdy się zarumieni dodajemy obrane i starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Smażymy do chwili, w której odparuje woda z pieczare k, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy posiekana natkę pietruszki i starty na drobnych oczkach tarki żółty ser. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie rozwijamy ciasto francuskie na papierze, smarujemy je ketchupem. po czym wykładamy nasz przygotowany farsz i starannie rozprowadzamy go po całym cieście .
W kolejnym kroku zawijamy całość dość ciasno wzdłuż dłuższego boku w rulon. Z ciasta kroimy krążki o grubości mniej więcej 2 cm . Uzyskane ślimaczki układamy na płasko na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut .
Tak przygotowane ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami możemy podać z ketchupem lub sosem czosnkowym . Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Sprawdź przepis na surówkę jak z chińskiej restauracji . Zobacz, jak zrobić zupę z tortellini na rosole .