Smakosze.pl Przepisy Biorę pieczarki i ciasto francuskie. To ostatnio moja ulubiona kolacja
Fot. Canva/vm2002

Biorę pieczarki i ciasto francuskie. To ostatnio moja ulubiona kolacja

19 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Goście przychodzą a Ty nie wiesz co zrobić jaką przekąskę przygotować? Przychodzimy z pomocą. Z ciasta francuskiego można zdziałać cuda i istnieje wiele przepisów na pyszne dania, które idealnie nadadzą się na imprezę, ale również na zwykłą przekąskę w ciągu dnia. Przedstawiamy Wam przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami.

Ciasto francuskie składnikiem idealnym

Z ciasta francuskiego można zrobić wiele. W połączeniu z różnorodnymi składnikami tworzy się fantastyczna przekąska , którą można podać na imprezie, na przyjęciu czy nawet po porostu zjeść w ciągu dnia. Do tego takie ciasto jest bardzo uniwersalne, ponieważ można z niego przygotować zarówno przekąski na słono jak i na słodko .

Pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego
Fot. Canva/it's mia

Przykładem smakołyka wytrwanego mogą być ślimaczki z ketchupem, szynką oraz serem, które uratują niejedną imprezę . Na słodko natomiast można przygotować choćby ciasteczka z rozpływającą się w ustach czekoladą . Tym razem mamy do zaproponowania przekąskę na słono, która z pewnością przypadnie wam do gustu.

Przepyszne ślimaczki z ciasta francuskiego
Fot. Canva/Thomas Clouet

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Taka przekąską jest świetnym kandydatem na przysmak serwowany podczas przyjęcia. Jest szybki w przygotowaniu, a do tego banalnie prosty . Do przygotowania takich ślimaczków będziemy potrzebować następujących składników .

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego, czyli 300 g
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g startego sera
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami?

Jeśli czas nas goni, to taka przekąska będzie świetnym wyborem .

W pierwszej kolejności obieramy cebulę, myjemy, osuszamy i kroimy w drobna kostkę. Następnie smażymy ją na rozgrzanej olejem patelni. W momencie gdy się zarumieni dodajemy obrane i starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Smażymy do chwili, w której odparuje woda z pieczare k, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy posiekana natkę pietruszki i starty na drobnych oczkach tarki żółty ser. Wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie rozwijamy ciasto francuskie na papierze, smarujemy je ketchupem. po czym wykładamy nasz przygotowany farsz i starannie rozprowadzamy go po całym cieście .

W kolejnym kroku zawijamy całość dość ciasno wzdłuż dłuższego boku w rulon. Z ciasta kroimy krążki o grubości mniej więcej 2 cm . Uzyskane ślimaczki układamy na płasko na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut .

Tak przygotowane ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami możemy podać z ketchupem lub sosem czosnkowym . Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Pyszne ślimaczki przygotowane z ciasta francuskiego z pieczarkami
Fot. Canva/PeteerS

Sprawdź przepis na surówkę jak z chińskiej restauracji . Zobacz, jak zrobić zupę z tortellini na rosole .

Wymieszaj z wodą i spryskaj rośliny w ogrodzie. Zapomnisz o mszycach
Strzelczyk ulepszył przepis na zwykły chleb w jajku. Dania z restauracji mogą się schować
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy