Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o pomidorowej. Ta prosta zupa na rosole jest 100 razy lepsza
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 17.02.2025 12:02

Zapomnij o pomidorowej. Ta prosta zupa na rosole jest 100 razy lepsza

Warzywa z rosołu nad pomarańczową wodą
Fot. Canva/Qwart

Zupa jest niesamowicie popularnym daniem w Polsce. Istnieje wiele przepisów, które gwarantują aromatyczne i przepyszne dania, a do tego proste w przygotowaniu. Jednak tym razem mamy do zaproponowania pomysł na zupę po rosole, która swoim smakiem może wygrać nawet z pomidorową. 

Zupa lepsza niż pomidorowa

Niewątpliwie rosół jest najpopularniejszą i dla wielu też ulubioną zupą. Oprócz swojego dobrego smaku ma też właściwości odżywcze, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jest to świetna zupa na zimne dni lub na momenty, w których jesteśmy przeziębieni. Ale oczywiście można też ją robić na co dzień i delektować się jej aromatem.

Pyszny rosół podany w małej misce
Fot. Canva/Mariha-kitchen

Często zdarza się jednak tak, że ugotujemy tyle rosołu, że nam po prostu zostanie. Okazuje się, że można z Niego ugotować jeszcze coś innego i nie jest to pomidorowa. Wiosenna zupa z tortellini jest świetnym rozwiązaniem w takiej sytuacji, a przepis na nią jest bardzo prosty.

Rosół, kurczak i warzywa umieszczone w garnku
Fot. Canva/valentynsemenov
Napakowana witaminami i smaczniejsza niż dorsz. Polska ryba za bezcen w Dino

Zupa z groszkiem idealna na obiad

Jest to szybka zupa, nie wymaga poświęcenia ogromnej ilości czasu, a do tego jest smaczna, więc można powiedzieć, że niesie za sobą same pozytywy. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1,5 l rosołu na kurczaku lub bulionu warzywnego
  • 400 g tortellini z szynką prosciutto lub grzybowym
  • 100 g liści szpinaku baby
  • 200 g zielonego groszku mrożonego
  • 1 łyżka parmezanu startego
  • sól
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować zupę z tortellini?

Przepis na taką zupę po rosole jest naprawdę bardzo prosty. W pierwszej kolejności zagotowujemy nasz rosół. Możemy do tego użyć również bulionu warzywnego. 

Następnie wrzucamy gotowe tortellini i gotujemy tak, jak jest to napisane na opakowaniu.

Tortellini podane w głębokim talerzu
fot. Canva/FoodStock

W ostatnim kroku dodajemy szpinak oraz groszek. Jeśli jest taka potrzeba, to całość możemy doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Tak przygotowaną zupę podajemy ze startym parmezanem. Taka wiosenna i szybka zupa jest świetnym rozwiązaniem jeśli zostało nam trochę rosołu lub po prostu chcemy spróbować nowych smaków. 

Sprawdź przepis z 1871 roku na makaron. Zobacz, co wyjdzie z połączenia pieczarek i schabu

zupa na rosole.jpg
Fot. Canva