Strzelczyk ulepszył przepis na zwykły chleb w jajku. Dania z restauracji mogą się schować

Chleb w jajku to od lat bardzo pożądana przekąska na śniadanie w naszym kraju. Wyróżnia się przede wszystkim smakiem, ale również prostotą przygotowania. Teraz Tomasz Strzelczyk zaproponował swój własny przepis na to danie, ale w nowej, lepszej wersji. Sprawdźcie sami.
Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia
Śniadanie to obowiązkowy posiłek o poranku. Niestety niektórzy ludzie nie zdają sobie z tego sprawy i wychodzą rano z domu z pustym żołądkiem, a to nie jest dobre dla naszego zdrowia. Przede wszystkim zjedzone śniadanie doda nam mnóstwo energii na resztę dnia. Ważne jest, aby pierwszy posiłek był sycący, zdrowy, ale oczywiście też smaczny.
Chleb w jajku to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przekąska, która już dawno zyskała ogromną sympatię. Teraz Tomasz Strzelczyk zaproponował swój własny przepis na ten przysmak, ale troszkę ulepszony.

Chleb w jajku idealna przekąską na śniadanie
Tomasz Strzelczyk to popularny ekspert kulinarny, który na swoim koncie ma wiele świetnych przepisów. Tym razem zaproponował on ulepszony pomysł na chleb w jajku, który idealnie nada się na śniadanie. Do przygotowania takiej przekąski będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- świeży chleb
- 7 jajek
- 50 ml mleka
- odrobina gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- szczypiorek
- ser żółty do posypania
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszny chleb w jajku z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Przekąska, jaką jest chleb w jajku, została ostatnio troszkę zapomniana, a jest świetnym wyborem na śniadanie. Dlatego postanowiliśmy Wam o niej przypomnieć.
W pierwszej kolejności kroimy chleb na kromki.
Następnie do miski wbijamy 3 jajka, wlewamy 50 ml mleka, ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej i doprawiamy sola oraz pieprzem. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki kuchennej. Następnie dodajemy do miski niewielka ilość drobno pokrojonego szczypiorku i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do półmiska, aby łatwiej nam było moczyć w niej chleb.
Kromki chleba starannie obtaczamy z obu stron w jajku połączonym z innymi składnikami. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Nasz chleb w jajku smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie zdejmujemy je z patelni i w każdej kromce robimy lekkie wgłębienie za pomocą łyżki, do którego wlewamy pozostałą masę jajeczną. W kolejnym kroku na każdą kromkę chleba wbijamy jajko i całość posypujemy startym żółtym serem.

Wkładamy nasze przekąski do piekarnika i pieczemy przez kilka minut do momentu, aż ser się rozpuści i odrobinę zarumieni. Kiedy tak się stanie, wyjmujemy je, posypujemy szczypiorkiem i delektujemy się smakiem pysznego śniadania.

Sprawdź przepis na zupę krem z pora. Zobacz, co oznacza metaliczny połysk na wędlinie.





































