Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta surówka smakuje jak z chińskiej restauracji. Wszyscy proszą mnie o ten przepis
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 18.02.2025 19:38

Ta surówka smakuje jak z chińskiej restauracji. Wszyscy proszą mnie o ten przepis

surówka
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie

Nie masz pomysłu na warzywny dodatek do dzisiejszego obiadu? Poznaj przepis i zrób surówkę jak z chińskiej restauracji. Zachwyca smakiem, a w dodatku pasuje do wielu dań i to nie koniecznie azjatyckich. Przygotuj ją, a nie pożałujesz. 

Surówka, którą uwielbiają wszyscy

Każdy, kto choć raz był w chińskiej restauracji, musiał spróbować surówki z kapusty i marchewki. Ten warzywny dodatek nie jest skomplikowany i powstaje z kilku składników, które są łatwo dostępne i aż dziwne, że nikt wcześniej nie wpadł na pomysł ich połączenia. Surówka świetnie łączy się daniami kuchni chińskiej, ale też z wieloma innymi. Dlatego bez obaw można podać ją z rybą lub mięsem. 

Surówka nada daniu lekkości, a zwykły obiad stanie się prawdziwą ucztą. O tym, jak zrobić surówkę, dowiesz się z przepisu umieszczonego w dalszej części tekstu.

kapusta.jpg
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie
W PRL-u królowało w barach mlecznych, dziś jest pomijane. To mięso jest wręcz napakowane żelazem

Surówka z kilku składników

Siłą tej surówki jest nie tylko smak i łatwość przygotowania, ale i niewielka ilość niezbędnych składników. Potrzebne będą warzywa, takie jak kapusta, marchew i cebula. Oprócz nich potrzebne będą również składniki na sos. To właśnie dzięki niemu ten obiadowy dodatek smakuje aż tak dobrze. 

Dalsza część tekstu pod filmem. 

O tym, z czego przygotować sos, dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Trzymaj się podanych proporcji, a surówka wyjdzie idealna.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
sos.jpg
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie

Surówka jak z chińskiej restauracji – przepis

Kapustę umyj, a następnie drobno ją poszatkuj i przełóż do miski. Obsyp ją solą. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Oba warzywa przełóż do miski i wymieszaj.

Następnie przygotuj sos. Do miski wlej ocet, wodę oraz olej. Wsyp cukier oraz sól. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do miski. Składniki dokładnie wymieszaj, aby sypkie dodatki całkowicie się rozpuściły. Mieszaninę przelej do garnka, a następnie zagotuj. Gorący sos przelej do miski z warzywami. Wymieszaj składniki i surówka gotowa. 

Sprawdź także, jak krytyk ocenił gołąbki od Magdy Gessler oraz dowiedz się, do czego wykorzystać czosnek i goździki. 

mieszanie składników.jpg
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie