Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Układam na cieście francuskim i wstawiam do piekarnika. Rodzina to uwielbia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.02.2025 15:13

Układam na cieście francuskim i wstawiam do piekarnika. Rodzina to uwielbia

ciasto francuskie
Fot. YouTube/smaczne i soczyste

Oto kolejny przepis, w którym ciasto francuskie prezentuje swoją uniwersalność. Faszerowane masą jajeczną, staje się podstawą niezwykłej zapiekanki. I jak każda zapiekanka, łączy w sobie pełnię smaku i sycący charakter kolacji na ciepło.

Łódeczki z ciasta francuskiego

Może taka przekąska to za mało na prawdziwy pożywny obiad, ale w sam raz na kolację na ciepło. Ciasto francuskie ma wiele zalet. W tym wypadku wykorzystujemy jego plastyczność. Dzięki niej formujemy z ciasta łódeczki, a te wypełniamy smakowitym farszem.

Ten przepis ma w sobie coś z omletu. Może dlatego też bardziej kojarzy się z kolacją niż z obiadem. W masie jajecznej zapiekamy dowolne dodatki – a zatem, jak przystało na zapiekankę, jest ona okazją do przeglądu lodówki.

placki z ciasta framcuskiego
Fot. YouTube/smaczne i soczyste
Biorę pokrywkę i przykrywam nią filet z kurczaka. Ten patent zasługuje na najwyższą nagrodę

Kolacja na ciepło

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczne i soczyste. W wariancie zaprezentowanym na tym kanale, w łódeczkach znajdują się bekon i papryka i oliwki. Warto jednak pamiętać o uniwersalności tego przepisu, jeśli chodzi o dodatki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 6 jajek
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g szynki
  • 80 g startej mozzarelli
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • Sól, pieprz, tymianek
rozbijanie jajek
Fot. YouTube/smaczne i soczyste

Zapiekanka w łódeczkach na kolację

Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Wałkujemy je lekko, by wyprostować fałdy i zagięcia. Ciasto kroimy na sześć placków.

Każdy z placków zawijamy od dwóch stron i sklejamy, by uformować miseczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Szynkę, najlepiej taką w grubych plastrach, kroimy w kostkę. Z papryki wykrawamy gniazdo nasienne i również kroimy. Szczypiorek lub dymkę i koperek siekamy. 

faszerowanie ciasta
Fot. YouTube/smaczne i soczyste

Jajka wybijamy do miski i roztrzepujemy z solą, pieprzem i tymiankiem. Wylewamy je do miseczek, uważając, by masa nie zburzyła ścianek. Do masy jajecznej wrzucamy po garstce szynki i papryki, a także wybranych innych warzyw i dodatków.

Miseczki posypujemy szczypiorkiem, a następnie startą mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Na ostatnie 2-3 minuty można włączyć opcję grill, by lepiej przyrumienić ser.

Wypróbuj też przepisy na zupę ryżową i bezmięsne kotlety mielone.

wypieczone ciasto
Fot. YouTube/smaczne i soczyste