Biszkopt domowy
pixabay/silviarita

Niezawodny przepis na puszysty biszkopt. Warto zapisać go w swoim zeszycie

Biszkopt jest podstawą wielu ciast i niejakim rusztowaniem - bez niego wiele wypieków przekładanych kremem nie miałoby racji bytu. Dlatego pokazujemy poniżej jak przygotowywać biszkopt domową metodą, aby nie musieć kupować go w sklepie. Sklepowa wersja jest znacznie mniej smaczna i często przesycona niezdrową chemią.

Biszkopt jest częstym wyborem jako produkt, który ląduje w zakupowym koszyku. Takie gotowe ciasto jest bardzo wygodne, szczególnie podczas robienia własnoręcznych tortów urodzinowych. My przedstawiamy przepis, dzięki któremu zrobisz biszkopt całkowicie od podstaw.

Takie rozwiązanie jest doskonałe szczególnie z jednego powodu - możesz bez problemów kontrolować skład swojego ciasta, co przekłada się na twoje zdrowie, a nierzadko, także i finanse. Przepis jest banalnie prosty, więc nie trzeba szykować się na kulinarną batalię.

Biszkopt z łatwością zrobisz sam w domu

Prawdopodobnie nie ma lepszego gestu, niż własnoręcznie upieczenie tortu urodzinowego. Solenizant z pewnością doceni wkład pracy i czasu jaki został w taki wypiek włożony, a zaproszeni goście z zachwytem będą spoglądać się na piękny deser.

Piekąc biszkopt samodzielnie można poczuć jeszcze większe spełnienie, ponieważ to wymaga jeszcze trochę więcej pracy. Takie ciasto jest również znacznie smaczniejsze, gdyż możliwość kontrolowania składników pozwala na całkowite dostosowanie ich pod gusta solenizanta oraz resztę bawiących się.

Nie mieści się w głowie. Magda Gessler zdradziła dlaczego gotując nie spina włosówNie mieści się w głowie. Magda Gessler zdradziła dlaczego gotując nie spina włosówCzytaj dalej

Poszukujesz więcej genialnych przepisów? Zajrzyj do tego tekstu, z którego dowiesz się jak przygotować pyszną zapiekankę. Tutaj z kolei opisujemy metodę gotowania ekskluzywnie wyglądającego ciasta bez pieczenia.

Jak przygotować najlepszy biszkopt? Przede wszystkim pamiętaj, aby dokładnie przesiać wszystkie sypkie składniki. Wyeliminowanie grudek zmniejszy ryzyko opadnięcia ciasta do minimum, a także znacznie lepiej wyrośnie i równomiernie się upiecze. Warto także połączyć wszystkie sypkie składniki oddzielnie z mokrymi - dzięki temu zmniejszymy szansę powstania nieprzyjemnych, zlepionych grud.

Przepis na biszkopt

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • niecała szklanka mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąki i proszek do pieczenia dokładnie przesiej do miski. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na puszystą i sztywną masę. Powoli dodawaj pojedynczo żółtka do białek i dalej ubijaj.

Mąkę i proszek dodaj do masy jajecznej. Zrób to bardzo ostrożnie, aby nie zniweczyć całej pracy włożonej w ubijanie piany. Wymieszaj całość dokładnie, aż składniki się połączą. Tortownice wyłóż pergaminem i wylej na niego ciasto

Włóż je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Po tym czasie uderz ciastem o blat 2, 3 razy i włóż je z powrotem do nagrzanego, aczkolwiek wyłączonego piekarnika. Zaczekaj aż całkowicie przestygnie. Biszkopt jest gotowy po ostygnięciu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł