Bitki wołowe w sosie własnym - kultowy przepis na pyszne danie
Zrazy tradycyjnie podaje się zawinięte w rulon i wypełnione farszem z warzyw, ale można także podduszać niezawinięte plastry mięsa w sosie własnym doprawionym odpowiednio dobranymi przyprawami.
Tradycyjne bitki wołowe z historią
Tradycyjne zrazy najprawdopodobniej wywodzą się z kuchni litewskiej. Wzmianka o nich znalazła się już między innymi w książce kucharskiej autorstwa nadwornego kucharza króla Stanisława Augusta Poniatowskiego.
Obecnie danie znane jako bitki występuje w niezliczonych wariacjach. Najpopularniejsze są zrazy wołowe, ale wielu kucharzy przyrządza bitki z wieprzowiny, cielęciny, dziczyzny i innych rodzajów mięs. Smakują wybornie z kaszą, ziemniakami, kluskami albo wykwintnie podane w skórce chlebowej.
Bitki wołowe – czy są zdrowe?
Wołowina znajduje się na liście korzystniejszych dla naszego zdrowia mięs, o ile kupujemy produkty dobrej jakości i nieprzetworzone. Ten rodzaj mięsa charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, przy czym ilość tłuszczu w wołowinie jest stosunkowo niewielka. Ponadto w mięsie wołowym znajdziemy takie substancje jak witaminy A, E, tiaminę czy żelazo. Osoby trenujące powinny pomyśleć o włączeniu dobrej jakości wołowiny do swojej diety – ma ona w sobie dużo kreatyny zwiększającej zdolności fizyczne.
Ilość tłuszczu w wołowinie zależy od jej rodzaju. Przykładowy szponder z reguły bywa bardziej tłusty niż polędwica wołowa. W tym gatunku mięsa znajdziemy głównie tłuszcze nasycone i tłuszcze jednonienasycone. Nie jest to najlepsza proporcja dla naszego organizmu, dlatego dietę powinno się urozmaicać i uzupełniać innymi produktami.
Składniki na pyszne bitki wołowe
Przygotowanie zrazów wołowych może wydawać się skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Trzeba im tylko poświęcić odrobinę czasu. Oto potrzebne składniki:
1 kg wołowiny zrazowej dolnej, górnej lub udźcamasło klarowanecebulaząbek czosnku2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiego1,5 łyżki mąki pszennejsólpieprzMięciutkie bitki wołowe z sosem – przepis
Zaczynamy od pokrojenia mięsa w plastry o grubości 1 – 1,5 cm. Kroimy je w poprzek włókien. Tak powstałe płaty rozbijamy tłuczkiem do mięsa, a następnie doprawiamy szczyptą pieprzu z obu stron. Na dużej patelni umieszczamy około łyżeczki masła klarowanego i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy kawałki mięsa z obu stron.
Gdy wołowina się smaży, zabieramy się za cebulę. Obieramy ją z łupiny i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę albo siekamy. Obsmażone plastry mięsa zdejmujemy z patelni i układamy w dużym garnku z grubszym dnem.
Na patelnię po smażonej wołowinie wrzucamy pokrojoną cebulę i dokładamy trochę masła. Podsmażamy ją aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek, wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilkę smażymy. Następnie warzywa zdejmujemy z patelni i dodajemy na wierzch mięsa znajdującego się w garnku. Wlewamy tyle wody, by zakryć całą wołowinę i doprawiamy zawartość zielem angielskim oraz listkami laurowymi.
Naczynie przykrywamy i umieszczamy na wolnym ogniu. Dusimy danie tak długo, aż mięso zrobi się miękkie. Czas zależy od jego jakości i rodzaju – może to potrwać od 1,5 do 3 godzin. Po kilkudziesięciu minutach gotowania dodajemy około łyżeczki soli.
Pod koniec gotowania nabieramy do osobnego naczynia nieco sosu, wlewamy odrobinę zimnej wody i rozrabiamy około 1,5 łyżki mąki pszennej – dzięki temu nie utworzą się grudki. Mieszankę wlewamy do gotującego się mięsa z sosem i mieszamy. Wszystko razem dusimy przez około 5 minut – mąka odpowiednio zagęści sos.
Tak powstałe przepyszne bitki wołowe podajemy hojnie oblane sosem. Smakują wyśmienicie z tłuczonymi ziemniakami albo kaszą gryczaną lub jęczmienną. Obok nich możemy zaserwować dowolną surówkę, kiszone ogórki czy buraczki. Danie jest bardzo apetyczne i zasmakuje nawet wybrednym!