Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wołowina

Wołowina

Wołowina - jedno z najważniejszych mięs wielu kuchni na całym świecie. Podstawowy składnik hamburgerów, steków czy gulaszy.

tatar wołowy z dodatkami
06.04.2024 20:11 Dodasz do tatara i zepsujesz jego smak. Ten składnik omijaj szerokim łukiem

Tatar to tradycyjna przystawka na całym świecie. Jeżeli należy do twoich ulubionych, to dowiedz się, czego nie dodawać do tej znakomitej i szlachetnej przekąski. Źle dobrany składnik zepsuje smak tatara.

wybieranie mięsa
10.02.2024 18:27 Które mięso jest zdrowsze, wołowe czy wieprzowe? Większość osób nie potrafi podać dobrej odpowiedzi

Walory smakowe nie są, a w każdym razie nie powinny być, jedynym kryterium wyboru produktów spożywczych. Jakie mięso najlepiej kupić, jeśli chcemy kierować się jego zdrowotnymi właściwościami? Wieprzowe, wołowe, a może jeszcze inne? Odpowiedź wcale nie jest oczywista.

bogracz węgierski
10.02.2024 13:46 Z pręgi wołowej i kilku warzyw robię nieziemski węgierski bogracz. Ten jednodaniowy obiad to rodzinny hit

Wystarczy wziąć trochę warzyw, świeżą wołowinę i jednodaniowy obiad rodem z Węgier gotowy. Naje się nim cała twoja rodzina. A nieziemski smak podbije serca wszystkich smakoszy. 

gulasz na kluskach śląskich
07.02.2024 17:35 Tu nie ma twardej wołowiny. Ten najprostszy gulasz zawsze się udaje

Od teraz mięso w twoim gulaszu zawsze będzie miękkie. Wystarczy zrobić je według tego przepisu, bo z nim zawsze się udaje. Jest łatwy, więc powiedzie się z nim każdemu smakoszowi. 

None
22.11.2023 08:38 W życiu nie jadłem tak delikatnej wołowiny. Duszenie w warzywach poradzi sobie z najtwardszym mięsem

Nawet najtwardsza wołowina musi ulec. Długotrwałe duszenie w warzywach to świetny sposób na tańsze części mięsa. Jest soczyste, smakowite i bardzo delikatne. Wszystko zrobi za nas brytfanna.

przygotowania do robienia rosołu
17.09.2023 11:35 Zamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia

Kilka dni temu natknęłam się w internecie na kulinarną ciekawostkę. Dowiedziałam się z niej, że nie wszędzie rosół podaje się z makaronem. Pomysł zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam sprawdzić go w swojej własnej kuchni. Eksperyment wypadł zupełnie inaczej, niż się spodziewałam.

Kotlety mielone w dawnym stylu
13.09.2023 20:10 Królował w czasach PRL, dziś niewielu o nim pamięta. Ten przysmak bije na głowę klasyczne mielone

Kotlety mielone z wołowiny, czyli rumsztyki, kiedyś były bardzo popularne. Dziś Warto przypomnieć sobie ich wyjątkowy smak. Są lepsze niż danie z wieprzowiny, a wykonanie jest dziecinnie proste. 

rosół
29.07.2023 15:27 Na jakim mięsie gotujesz rosół? Ania Starmach stawia na totalną klasykę

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków. Kojarzy się z niedzielnym obiadem i wyjątkowym smakiem. Ma właściwości lecznicze. Na jakim mięsie gotujesz rosół? Ania Starmach stawia na klasykę. Wychodzi pysznie!

zrazy
12.07.2023 16:11 Latem zapach zrazów czuć było w całej wsi. Wszyscy błagali babcię o przepis. Zdradziła go tylko mi

Zrazy wołowe w sosie to danie obiadowe, które lubi wiele osób. Pyszne i wyraziste dodatki nadadzą wyrazistego smaku zrazom. Przepis babci jest znakomity, a zrazy udadzą się każdemu. Warto przyrządzić taki smaczny obiad dla całej rodziny. 

sklep spożywczy
25.05.2023 11:34 Kupiłeś? Wyrzuć! W tym produkcie czyha groźna bakteria

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią hamburgerów wieprzowych. W sprzedawanym produkcie wykryto bakterię, która może zagrażać zdrowiu. Jeśli kupiłeś te hamburgery wieprzowe, natychmiast je wyrzuć lub zwróć do sklepu, w którym je nabyłeś. Nie ryzykuj swoim zdrowiem.

mycie mięsa
24.05.2023 20:45 Zapytali doktor technologi żywności, czy warto myć mięso. Odpowiedź zaskakuje

Myć czy nie myć mięso- oto jest pytanie? Czy taki zabieg pomaga, czy raczej szkodzi żywności, którą przygotowujemy i nam samym? Doktor Karolina Kowalczyk, która jest technologiem żywności, udzieliła jednoznacznej odpowiedzi. Będziecie nią zaskoczeni.

Tatar wołowy nie ściemnieje, kiedy skropisz go sokiem z cytryny
02.03.2023 22:46 Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Mistrzowie kuchni mają niezawodny sposób

Tatar ciemnieje pod wpływem powietrza. Naturalny proces możesz w prosty sposób skutecznie spowolnić. Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Mięso wymieszaj z sokiem z cytryny, a tatar zachowa apetyczny wygląd przez wiele godzin.

zupa hamburgerowa z mięsem mielonym
22.02.2023 22:08 Polacy oszaleli na punkcie zupy hamburgerowej. Jest pyszna i sycąca na długie godziny

Jedliście kiedyś zupę hamburgerową? Sama nazwa tego dania brzmi niezwykle intrygująco. Jeśli dodamy do tego, że jest pożywna, sycąca i niezwykle smaczna, mamy doskonałą potrawę na chłodne dni i wieczory.

tatar po czesku
20.02.2023 21:35 Czesi robią tatara inaczej niż Polacy. Nie do wiary, na czym go podają

Tatar jest dobrze nam znaną potrawą. Podany w cebulką, kiszonymi ogórkami i świeżym pieczywem ma rzeszę swoich oddanych fanów. Czy wiecie jednak, że to danie serwowane przez naszych czeskich sąsiadów ma zupełnie inne oblicze? Mięso jest intensywnie przyprawione, a na talerzu obok niego nie może zabraknąć smażonego chleba i ząbków świeżego czosnku.

Tatar Magdy Gessler
10.02.2023 22:06 Poznaliśmy tajemnicę słynnego tatara Magdy Gessler. To ćwierć szklanki płynu

Magda Gessler szczyci się przygotowywaniem najlepszego tatara w Polsce. Przysmak ten był punktem programu w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Przepis ujrzał światło dziennie i dziś możemy przygotować takiego samego tatara również w domowym zaciszu. Aby mięso było delikatne i apetyczne, należy w czasie wyrabiania dolać do niego ok. 50 ml zimnej wody.Twardy, zbity befsztyk tatarski to na talerzu żadna rewelacja. Tym bardziej, że mięso użyte do jego przyrządzenia do najtańszych nie należy. Okazuje się, że wszystkie problemy w kwestii tatara rozwiąże ćwierć szklanki ziemnej wody. Magda Gessler zdradziła, że prosty dodatek ma niebanalne znaczenie.Jaką rolę w tatarze odgrywa ta odrobina wody? Płyn przede wszystkim pozwala spulchnić mięso, dzięki czemu ma ono delikatną strukturę i jest przyjemne w konsumpcji. Ponadto ułatwia wrobienie masy, a także utrwala apetyczną, czerwoną barwę. Wlej wodę do tatara, a od razu zauważysz różnicę.

rosół
15.01.2023 11:53 Babcia Kazia ma patent na rosół na wyjątkowe okazje. Dwa rodzaje mięs i idealna kompozycja przypraw

Odświętna wersja rosołu babci Kazi charakteryzuje się pełnym, esencjonalnym smakiem i aromatem. Przygotowana jest na bazie mięsa drobiowego oraz wołowego. Dzięki starannie dobranym przyprawom danie zyskuje wykwintnego wyrazu. Tak przygotowany rosół uświetni każdą okazję.Sekretem przygotowania idealnego rosołu jest odpowiednio długie gotowanie. Rosół nie wybacza pośpiechu. Mistrzowie kuchni swój bulion warzą nawet przez kilkanaście godzin na wolnym ogniu. Finalny smak potrawy wart jest każdej chwili spędzonej na jej przygotowaniu.

Burger Drwala z McDonald's
03.01.2023 18:21 Do kiedy można zjeść Burgera Drwala w McDonald's? Poznaliśmy datę

Burger Drwala z McDonald's jest jedną z najpopularniejszych pozycji w tej sieci restauracji. Co roku miłośnicy hamburgerów wyczekują jej z niecierpliwością w zimowym menu. Obecny sezon na "Drwala" powoli ma się ku końcowi. Uwielbiana kanapka zniknie bowiem z menu pod koniec stycznia. Burger drwala z McDonald's jest z nami od 2011 roku. Jak widać popularność kanapki przez lata nie zmalała ani odrobinę. W dalszym ciągu słynny "Drwal" ma grono oddanych zwolenników. Został już niecały miesiąc, aby cieszyć się jego smakiem.

flaczki
30.12.2022 17:35 2 największe błędy przy przyrządzaniu flaczków. Przez nie wychodzą twarde

Flaczki wołowe są potrawą znaną w polskiej kuchni. Często jednak zamiast mięsa rozpływającego się w ustach, otrzymujemy twarde i wyjątkowo nieapetyczne. Jak ugotować flaki, aby zawsze wychodziły wyśmienite? Cały sekret tkwi w długości gotowania oraz w momencie dodania soli do potrawy.Flaczki mają tyle zwolenników, co przeciwników. Miłośnicy tej zupy oczekują za każdym razem idealnie przyrządzonego dania. Nie popełnij 2 podstawowych błędów przy gotowaniu flaków, a spełnią one najwyższe wymagania. Miękkie i delikatne flaczki cieszyć będą Wasze podniebienia na co dzień i od święta.

Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent
29.12.2022 19:38 Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent

Tatar wołowy jest kultową przystawką. Odpowiednio przygotowana, surowa wołowina podana z ulubionymi dodatkami jest niezwykle delikatna i aromatyczna. Niestety tatar często ciemnieje po przygotowaniu. Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Jak przyrządzić tatara jak z restauracji? Poznaj sposoby najlepszych kucharzy.Dlaczego tatar ciemnieje? Surowa wołowina szybko zmienia kolor z czerwonego na brązowy pod wpływem świeżego powietrza. To zupełnie normalny proces, który jednak negatywnie wpływa na estetykę całego dania. Tatara wołowego podamy z wieloma składnikami. W Polsce surową wołowinę podajemy głównie z marynowanymi grzybami, ogórkiem kiszonym i cebulą. Gorąco polecam wypróbowania kultowej potrawy w nieco innej wersji, z kaparami, oliwkami, rukolą i suszonymi pomidorami. Tatara klasycznie podajemy z surowym jajkiem i dopraw solą świeżo mielonym pieprzem.Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Tatar przygotuj przed samym podaniem. Podczas wyrabiania mięsa koniecznie skrop je sokiem z cytryny i dodaj oliwę z oliwek. Nie ma lepszego sposobu na zachowanie świeżego wyglądu surowej wołowiny. Do mięsa koniecznie dodaj również łyżkę musztardy.Tatara doprawia się przed jedzeniem podczas mieszania mięsa z jajkiem i innymi dodatkami. Ze względu na to, że jajko również podawane jest surowe, dokładnie umyj je wodą z mydłem, a następnie sparz wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się chorobotwórczych bakterii znajdujących się na skorupkach jajek.

Miękkie zrazy bez zawijania
14.12.2022 20:39 Mięciutkie zrazy bez zawijania. Koniecznie dodaj do sosu 1 składnik. Aromat przyciągnie całą rodzinę

Zrazy bez zawijania, zwane też bitkami wołowymi, są proste w przygotowaniu. Uduszone w sosie z dodatkiem suszonych grzybów mięso wołowe skusi niejednego smakosza. Podajcie je podczas rodzinnego obiadu, a wszyscy będą zachwyceni. Jeśli na myśl o zrazach od razu przypominacie sobie żmudne formowanie wołowych plastrów w rolady, tym razem nie będzie to konieczne. Mięso podsmażymy i udusimy, przy okazji przyrządzając gęsty sos z dodatkiem aromatycznych grzybów. Będzie pysznie.

mięsna rolada
04.12.2022 13:30 Żadne kotlety, żadna patelnia. Z mielonego mięsa przygotujesz soczystą roladę. Rodzina Ci podziękuje

Rolada z mięsa mielonego jest świetną alternatywą kotletów smażonych w panierce. Delikatne i soczyste danie z dodatkiem aromatycznego sera skusi niejednego smakosza. Zapiekając przysmak wraz z ziemniakami, obiad dla całej rodziny będziecie mieli już prawie gotowy. Spróbujecie?Znudziło Wam się przyrządzanie kotletów z mięsa mielonego? Zróbcie z niego roladę. W mięsie proponujemy zamknąć ser żółty i zapiec całość wraz z ziemniakami. W międzyczasie wystarczy przygotować surówkę i obiadowe danie będzie gotowe.

zupa meksykańska sylwii bomby
30.11.2022 17:04 Sylwia Bomba pokazała, jak robi zupę meksykańską. Sycące danie z mięsem mielonym zachwyci każdego

Sylwia Bomba nie boi się kuchennych wyzwań. Niedawno podzieliła się pomysłem na pożywną zupę meksykańską. Dzięki dodatkowi wołowiny, fasoli oraz warzyw, potrawa jest niezwykle sycąca, a przez zawartość aromatycznych przypraw bez trudu rozgrzewa w chłodny jesienny wieczór. Przygotowanie zupy meksykańskiej nie należy do trudnych zadań. Wystarczy podsmażyć składniki, a następnie gotować je przez kilkanaście minut z dodatkiem wody. Sylwia Bomba tę potrawę przyrządza w asyście swojej córki. Taki przepis to doskonała okazja do wspólnego gotowania.

tatar tomasz strzelczyk
25.11.2022 13:37 Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Popularny tatar to nic innego, jak wołowy befsztyk serwowany na surowo. Zazwyczaj podawany jest jako przekąska w towarzystwie pokrojonych drobno dodatków. Nieco inaczej do popularnej przystawki podszedł znany kucharz Tomasz Strzelczyk. Swoją wersję tatara serwuje na świeżej chrupiącej bułeczce.Kanapki z tatarem w wykonaniu Tomasza Strzelczyka, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, idealnie sprawdzą się na rozmaitych spotkaniach towarzyskich. Zajadając tę przekąskę można zasiąść do oglądania zmagań naszej reprezentacji. Ten tatar jest nie tylko niezwykle smaczny, ale również efektownie prezentuje się na talerzu. Sprawdźcie sami.

Burger Drwala już niedługo w McDonald's. Mamy przepis na kultową kanapkę
22.11.2022 12:53 Burger Drwala już jutro w McDonald's. Mamy przepis na kultową kanapkę

Burger Drwala jest kultową kanapką sieci McDonald's. Kanapka pojawia się w ofercie pod koniec każdego roku kalendarzowego. Wiemy, jakie będą warianty popularnego burgera w 2022 roku. Mamy również niezawodny przepis na domową kanapkę jak z McDonald's.Burger Drwala jest najbardziej wyczekiwaną kanapkową popularnej sieci restauracji szybkiej obsługi. Wołowina, kotlet serowy, chipsy z boczku to gratka dla każdego smakosza. Kanapka będzie dostępna w ofercie McDonald's już od 23 listopada. Jakie będą warianty popularnego burgera?Burger Drwala 2022 to aż pięć wariantów pysznej i treściwej kanapki. Burger Drwala Klasyczny z kotletem wołowym, serowym, chipsami z boczku i prażoną cebulką. Burger Drwala z Kurczakiem z kotletem drobiowym w chrupiącej panierce.Burger Drwala z Żurawiną, czyli klasyka z dodatkiem słodkiego sosu. Burger Drwala na Ostro z pikantnym sosem i papryczkami jalapeno. W ofercie znajdziemy również Burger Drwala Podwójny z dwoma kotletami wołowymi, kotletem serowym, boczkiem i cebulką.Według nieoficjalnych doniesień internautów, w niektórych restauracjach McDonald's widnieją już tablice informacyjne z cenami popularnej kanapki. Prezentują się następująco:Burger Drwala Klasyczny 24,90 złBurger Drwala Podwójny 29,90 złBurger Drwala z Kurczakiem 24,90 złBurger Drwala z Żurawiną 26,40 zł.Przepis na domowy burger Drwala jest przepisem na kanapkę na ostro. Jeśli wolisz klasyczną wersję, pomiń sos pikantny i nie dodawaj marynowanej papryczki jalapeno. Burger Drwala będzie smakować jak z McDonald's.

zupa charczo
06.11.2022 21:45 Rozgrzewająca gruzińska zupa bije na głowę tradycyjną gulaszową. Zachwyty będa nieuniknione

Gruziński przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową jest z pozoru podobny do naszej rodzimej jej wersji. Zupa charczo jednak charakteryzuje się wyjątkowo złożonym smakiem i cudownym aromatem. Wszystko to dzięki starannie dobranym przyprawom oraz niezwykłemu dodatkowi orzechów. Rozgrzewająca zupa charczo tradycyjnie przygotowywana jest z wołowiny, jednak można użyć też innego rodzaju mięsa, jak wieprzowina czy bardziej wykwintna jagnięcina. Zupa charczo jest bardzo treściwa i nieco pikantna. Skutecznie rozgrzeje zmarznięte ciao oraz nasyci głód.

sztuka mięsa w sosie chrzanowym
06.11.2022 17:01 Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Przypominamy popularny specjał sprzed lat

Przypominamy dziś przepis, który jeszcze kilkanaście lat temu uchodził za prawdziwy przysmak. Mowa o sztuce mięsa w sosie chrzanowym. Długo gotowany kawałek wołowiny, podany z aromatycznym dodatkiem, niektórzy pamiętają z rodzinnego domu. Czy znasz to eleganckie danie?Do przygotowania sztuki mięsa w sosie chrzanowym należy wybrać odpowiedni kawałek tuszy. Dobrze sprawdzi się tutaj pręga wołowa. Poprzerastane tłuszczykiem mięso zachowuje soczystość podczas gotowania. Mimo niewątpliwych walorów kulinarnych, pręgę można dostać w sklepie w całkiem rozsądnej cenie.

jak ugotować idealny rosół
05.11.2022 11:01 Jak ugotować idealny rosół? Bardzo łatwo o karygodny błąd. Koniecznie zapamiętaj

Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup. Może być samodzielnym daniem lub bazą do innych zup lub sosów. Aby smak potrawy był zawsze bez zarzutu, należy wystrzegać się jednak kilku powszechnych niestety błędów podczas przygotowywania wywaru. Poniżej podpowiadamy, jak ugotować idealny rosół. Absolutnie kluczowe jest wolne gotowanie zupy. Tylko wtedy będzie pełna smaku. O czym jeszcze należy pamiętać? Podpowiadamy.Gotowanie rosołu nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, jednak rządzi się pewnymi zasadami. Bez ich znajomości łatwo o potknięcie, a w efekcie o zepsute danie. Podpowiadamy, jakie są najgorsze błędy podczas gotowania rosołu i jak się ich ustrzec.

Zraziki wołowe Tomasza Strzelczyka
02.10.2022 18:02 Strzelczyk przypomniał przepis na zapomniany hit PRL-u. Młodzi praktycznie go nie znają

Zraziki wołowe były popularną w czasach PRL-u potrawą mięsną. Tomasz Strzelczyk zaproponował swoją interpretację przysmaku, formując mieloną łopatkę wołową w cieniutkie kotleciki. Podał je z ziemniakami i smażonymi pieczarkami z cebulką. Spróbujcie koniecznie — danie spodoba się całej rodzinie. Bryzole, czyli zraziki wołowe dawniej przyrządzano z polędwicy. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotowanie ich z nieco tańszego mięsa, czyli łopatki. Kucharz mieli je w maszynce i rozpłaszcza przed smażeniem. Znacznie skraca w ten sposób czas przygotowania rarytasu — kiedyś polędwicę krojono w cieniutkie plasterki. Zobaczcie, jak prosto można zrobić pyszny obiad.