Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wołowina

Wołowina

Wołowina – co to jest? Podstawowe informacje

Wołowina to ogólna nazwa wszelkiego mięsa pozyskiwanego od bydła domowego – jest to jedno z najpopularniejszych rodzajów mięsa na świecie. Charakterystyczną cechą dobrej jakości wołowiny jest jej intensywny, czerwony kolor, sprężysta struktura oraz widoczne, białe żyłkowanie tłuszczu (zwane marmurkowatością).

Wołowina jest mięsem uznawanym za jedno z najbardziej wymagających w obróbce – ze względu na strukturę włókien mięśniowych wymaga odpowiedniego sezonowania lub dłuższej obróbki termicznej. Z drugiej strony, dobrze dobrany fragment mięsa i prawidłowa technika przyrządzenia pozwalają uzyskać zniewalający efekt smakowy. 

Mięso wołowe występuje zarówno w kuchni tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Z jej udziałem najczęściej przygotowuje się rozmaite gulasze, jednak najpopularniejsze są pieczenie i steki. Kotlety wołowe stosowane są na masową skalę w daniach typu fast food, zaś osoby o nieco bardziej wyrafinowanych gustach skuszą się na tatara wołowego.

Czy warto jeść wołowinę? Wartości odżywcze wołowiny

Wołowina jest mięsem o wysokiej gęstości odżywczej – bogatym źródłem pełnowartościowego białka, żelaza hemowego, cynku, selenu, fosforu oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B12. Zawartość tłuszczu w wołowinie waha się w zależności od partii mięsa, rasy bydła i sposobu chowu – mięso z ras mięsnych, szczególnie z chowu pastwiskowego, zawiera korzystniejszy profil kwasów tłuszczowych.

Reasumując, spożycie wołowiny może przyczyniać się do poprawy parametrów krwi (wspomagając walkę z niedokrwistością), wspierać odporność i wpływać korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Jednocześnie, nadmierne spożycie mięsa czerwonego – zwłaszcza przetworzonego – wiązane jest z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i niektórych nowotworów.

Podział półtuszy wołowej – rodzaje wołowiny

Podział półtuszy wołowej jest niezwykle istotny dla rozróżnienia poszczególnych dań, które z mięsa wołowego można przyrządzić – ponadto, oczywiście, mięso z danej części bydła różni się smakiem i konsystencją od innej (a nierzadko część półtuszy może z góry determinować jej przeznaczenie kulinarne).

Klasyczny podział półtuszy wołowej wyróżnia aż 15 rodzajów mięsa wołowego. Jest to karkówka, żeberka (wraz ze szpondrem), mostek, rozbratel, antrykot, rostbef, polędwica, łata, łopatka, udziec, pachwina, rumsztyk, pręga, ligawa i ogon. 

Pokaż więcej

tatar
28.03.2025 19:40 Dodasz do tatara i zepsujesz jego smak. Lepiej omijaj ten składnik

Tatar to przekąska ciesząca się niesłabnącą popularnością. Dlatego są dziesiątki sposobów podawania go. Warto uważać na dobór składników.

obiad na Wielkanoc
25.03.2025 22:00 Zapomnij o schabie i roladach na Wielkanoc. Ten obiad zachwyci każdego

Zapomnij o schabie i roladach. W Wielkanoc postaw na zupełnie inne danie, które sprawi, że świąteczny obiad będzie smakować i wyglądać jak z najlepszej restauracji. Zachwytom nie będzie końca, a danie to jest niezwykle proste w przygotowaniu. 

rosół
08.03.2025 22:00 Zawsze dodaj do rosołu, to najlepsza część wołowiny. Pełny smak i źródło kolagenu

Jaka wołowina na rosół? Pełna smaku, pełna kolagenu i niedroga. Oto najlepszy wybór i przepis na kolagenowy rosół.

zupa pomidorowa
30.01.2025 10:16 Zapomnij o kurczaku, najlepszą pomidorową ugotujesz na innym mięsie. Smakuje tak, że palce lizać

Jakie jest najlepsze mięso do zupy pomidorowej? Warto postawić na wołowinę, która doskonale wzbogaci smak tej lubianej zupy. Pomidorowa na tym mięsie zachwyci niejednego smakosza. Na jednej dokładce na pewno się nie skończy. 

dino
22.01.2025 17:04 Dino obniża cenę jednego z najzdrowszych mięs. Jest wręcz napakowane żelazem

W sklepach Dino dostępne jest jedno z najzdrowszych mięs. Obecnie można kupić je w niższej, korzystnej cenie. Należy się jednak pospieszyć, bo oferta jest ograniczona czasowo. O jakie mięso chodzi?

mięso mielone
20.01.2025 14:09 Połącz cebulę, kapustę i mięso mielone. Pyszny obiad dla całej rodziny

Jeśli macie dosyć klasycznych mielonych i klopsików, musicie przetestować ten przepis. Mięso mielone w całkiem innej odsłonie. Jest pyszne i naprawdę proste do przygotowania. Koniecznie sprawdźcie.

lada mięsna
19.12.2024 16:14 To mięso drożeje, jak masło. Najgorsza sytuacja na rynku od 1961 roku

Jeśli od pewnego czasu masz wrażenie, że zarabiasz mniej, zapewne nie jesteś w błędzie. Kwoty zarobków może nie spadają, ale ich siła nabywcza leci na łeb, na szyję. Masło, mleko i czekolada to niejedyne przykłady.

Dino
25.11.2024 07:00 Dino obniżyło ceny jednego z najzdrowszych mięs. O jego walorach można pisać godzinami

Nowa promocja w Dino może być okazją, byśmy poprawili naszą mięsną dietę. Oczywiście nadmiar produktów zwierzęcych w naszym jadłospisie nie jest w ogóle rzeczą zdrową. Ale jak już jeść – to właśnie tak: zdrowiej i smaczniej.

roladki wołowe
01.09.2024 12:39 O tej porze roku rolady wołowe robię inaczej. Rodzina uwielbia to danie

Faszerowana pysznymi grzybkami wołowa rolada to doskonały sposób, by esencjonalnym posiłkiem pożegnać wakacje i wkroczyć w jesień. Delikatne kurki świetnie współgrają z rozpadającą się w ustach wołowiną. Chodzi tu nie tylko o kontrast smaków, lecz także faktur.

rosół wołowy
18.08.2024 11:36 Zawsze dodaję je do rosołu. Kilka plasterków wystarczy, by wywar miał cudowny aromat

Rosół to nieodłączny element prawdziwego niedzielnego obiadu. Z tysięcy sposobów na przygotowanie tego niezwykłego wywaru warto spróbować właśnie tego wariantu. Jest tak intensywny i nietypowy w smaku, że trudno uwierzyć, że to tradycyjny rosół.

tatar wołowy z dodatkami
06.04.2024 20:11 Dodasz do tatara i zepsujesz jego smak. Ten składnik omijaj szerokim łukiem

Tatar to tradycyjna przystawka na całym świecie. Jeżeli należy do twoich ulubionych, to dowiedz się, czego nie dodawać do tej znakomitej i szlachetnej przekąski. Źle dobrany składnik zepsuje smak tatara.

wybieranie mięsa
10.02.2024 18:27 Które mięso jest zdrowsze, wołowe czy wieprzowe? Większość osób nie potrafi podać dobrej odpowiedzi

Walory smakowe nie są, a w każdym razie nie powinny być, jedynym kryterium wyboru produktów spożywczych. Jakie mięso najlepiej kupić, jeśli chcemy kierować się jego zdrowotnymi właściwościami? Wieprzowe, wołowe, a może jeszcze inne? Odpowiedź wcale nie jest oczywista.

bogracz węgierski
10.02.2024 13:46 Z pręgi wołowej i kilku warzyw robię nieziemski węgierski bogracz. Ten jednodaniowy obiad to rodzinny hit

Wystarczy wziąć trochę warzyw, świeżą wołowinę i jednodaniowy obiad rodem z Węgier gotowy. Naje się nim cała twoja rodzina. A nieziemski smak podbije serca wszystkich smakoszy. 

gulasz na kluskach śląskich
07.02.2024 17:35 Tu nie ma twardej wołowiny. Ten najprostszy gulasz zawsze się udaje

Od teraz mięso w twoim gulaszu zawsze będzie miękkie. Wystarczy zrobić je według tego przepisu, bo z nim zawsze się udaje. Jest łatwy, więc powiedzie się z nim każdemu smakoszowi. 

None
22.11.2023 08:38 W życiu nie jadłem tak delikatnej wołowiny. Duszenie w warzywach poradzi sobie z najtwardszym mięsem

Nawet najtwardsza wołowina musi ulec. Długotrwałe duszenie w warzywach to świetny sposób na tańsze części mięsa. Jest soczyste, smakowite i bardzo delikatne. Wszystko zrobi za nas brytfanna.

przygotowania do robienia rosołu
17.09.2023 11:35 Zamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia

Kilka dni temu natknęłam się w internecie na kulinarną ciekawostkę. Dowiedziałam się z niej, że nie wszędzie rosół podaje się z makaronem. Pomysł zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam sprawdzić go w swojej własnej kuchni. Eksperyment wypadł zupełnie inaczej, niż się spodziewałam.

Kotlety mielone w dawnym stylu
13.09.2023 20:10 Królował w czasach PRL, dziś niewielu o nim pamięta. Ten przysmak bije na głowę klasyczne mielone

Kotlety mielone z wołowiny, czyli rumsztyki, kiedyś były bardzo popularne. Dziś Warto przypomnieć sobie ich wyjątkowy smak. Są lepsze niż danie z wieprzowiny, a wykonanie jest dziecinnie proste. 

rosół
29.07.2023 15:27 Na jakim mięsie gotujesz rosół? Ania Starmach stawia na totalną klasykę

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków. Kojarzy się z niedzielnym obiadem i wyjątkowym smakiem. Ma właściwości lecznicze. Na jakim mięsie gotujesz rosół? Ania Starmach stawia na klasykę. Wychodzi pysznie!

zrazy
12.07.2023 16:11 Latem zapach zrazów czuć było w całej wsi. Wszyscy błagali babcię o przepis. Zdradziła go tylko mi

Zrazy wołowe w sosie to danie obiadowe, które lubi wiele osób. Pyszne i wyraziste dodatki nadadzą wyrazistego smaku zrazom. Przepis babci jest znakomity, a zrazy udadzą się każdemu. Warto przyrządzić taki smaczny obiad dla całej rodziny. 

sklep spożywczy
25.05.2023 11:34 Kupiłeś? Wyrzuć! W tym produkcie czyha groźna bakteria

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią hamburgerów wieprzowych. W sprzedawanym produkcie wykryto bakterię, która może zagrażać zdrowiu. Jeśli kupiłeś te hamburgery wieprzowe, natychmiast je wyrzuć lub zwróć do sklepu, w którym je nabyłeś. Nie ryzykuj swoim zdrowiem.

mycie mięsa
24.05.2023 20:45 Zapytali doktor technologi żywności, czy warto myć mięso. Odpowiedź zaskakuje

Myć czy nie myć mięso- oto jest pytanie? Czy taki zabieg pomaga, czy raczej szkodzi żywności, którą przygotowujemy i nam samym? Doktor Karolina Kowalczyk, która jest technologiem żywności, udzieliła jednoznacznej odpowiedzi. Będziecie nią zaskoczeni.

Tatar wołowy nie ściemnieje, kiedy skropisz go sokiem z cytryny
02.03.2023 22:46 Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Mistrzowie kuchni mają niezawodny sposób

Tatar ciemnieje pod wpływem powietrza. Naturalny proces możesz w prosty sposób skutecznie spowolnić. Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Mięso wymieszaj z sokiem z cytryny, a tatar zachowa apetyczny wygląd przez wiele godzin.

zupa hamburgerowa z mięsem mielonym
22.02.2023 22:08 Polacy oszaleli na punkcie zupy hamburgerowej. Jest pyszna i sycąca na długie godziny

Jedliście kiedyś zupę hamburgerową? Sama nazwa tego dania brzmi niezwykle intrygująco. Jeśli dodamy do tego, że jest pożywna, sycąca i niezwykle smaczna, mamy doskonałą potrawę na chłodne dni i wieczory.

tatar po czesku
20.02.2023 21:35 Czesi robią tatara inaczej niż Polacy. Nie do wiary, na czym go podają

Tatar jest dobrze nam znaną potrawą. Podany w cebulką, kiszonymi ogórkami i świeżym pieczywem ma rzeszę swoich oddanych fanów. Czy wiecie jednak, że to danie serwowane przez naszych czeskich sąsiadów ma zupełnie inne oblicze? Mięso jest intensywnie przyprawione, a na talerzu obok niego nie może zabraknąć smażonego chleba i ząbków świeżego czosnku.

Tatar Magdy Gessler
10.02.2023 22:06 Poznaliśmy tajemnicę słynnego tatara Magdy Gessler. To ćwierć szklanki płynu

Magda Gessler szczyci się przygotowywaniem najlepszego tatara w Polsce. Przysmak ten był punktem programu w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Przepis ujrzał światło dziennie i dziś możemy przygotować takiego samego tatara również w domowym zaciszu. Aby mięso było delikatne i apetyczne, należy w czasie wyrabiania dolać do niego ok. 50 ml zimnej wody.Twardy, zbity befsztyk tatarski to na talerzu żadna rewelacja. Tym bardziej, że mięso użyte do jego przyrządzenia do najtańszych nie należy. Okazuje się, że wszystkie problemy w kwestii tatara rozwiąże ćwierć szklanki ziemnej wody. Magda Gessler zdradziła, że prosty dodatek ma niebanalne znaczenie.Jaką rolę w tatarze odgrywa ta odrobina wody? Płyn przede wszystkim pozwala spulchnić mięso, dzięki czemu ma ono delikatną strukturę i jest przyjemne w konsumpcji. Ponadto ułatwia wrobienie masy, a także utrwala apetyczną, czerwoną barwę. Wlej wodę do tatara, a od razu zauważysz różnicę.

rosół
15.01.2023 11:53 Babcia Kazia ma patent na rosół na wyjątkowe okazje. Dwa rodzaje mięs i idealna kompozycja przypraw

Odświętna wersja rosołu babci Kazi charakteryzuje się pełnym, esencjonalnym smakiem i aromatem. Przygotowana jest na bazie mięsa drobiowego oraz wołowego. Dzięki starannie dobranym przyprawom danie zyskuje wykwintnego wyrazu. Tak przygotowany rosół uświetni każdą okazję.Sekretem przygotowania idealnego rosołu jest odpowiednio długie gotowanie. Rosół nie wybacza pośpiechu. Mistrzowie kuchni swój bulion warzą nawet przez kilkanaście godzin na wolnym ogniu. Finalny smak potrawy wart jest każdej chwili spędzonej na jej przygotowaniu.

Burger Drwala z McDonald's
03.01.2023 18:21 Do kiedy można zjeść Burgera Drwala w McDonald's? Poznaliśmy datę

Burger Drwala z McDonald's jest jedną z najpopularniejszych pozycji w tej sieci restauracji. Co roku miłośnicy hamburgerów wyczekują jej z niecierpliwością w zimowym menu. Obecny sezon na "Drwala" powoli ma się ku końcowi. Uwielbiana kanapka zniknie bowiem z menu pod koniec stycznia. Burger drwala z McDonald's jest z nami od 2011 roku. Jak widać popularność kanapki przez lata nie zmalała ani odrobinę. W dalszym ciągu słynny "Drwal" ma grono oddanych zwolenników. Został już niecały miesiąc, aby cieszyć się jego smakiem.

flaczki
30.12.2022 17:35 2 największe błędy przy przyrządzaniu flaczków. Przez nie wychodzą twarde

Flaczki wołowe są potrawą znaną w polskiej kuchni. Często jednak zamiast mięsa rozpływającego się w ustach, otrzymujemy twarde i wyjątkowo nieapetyczne. Jak ugotować flaki, aby zawsze wychodziły wyśmienite? Cały sekret tkwi w długości gotowania oraz w momencie dodania soli do potrawy.Flaczki mają tyle zwolenników, co przeciwników. Miłośnicy tej zupy oczekują za każdym razem idealnie przyrządzonego dania. Nie popełnij 2 podstawowych błędów przy gotowaniu flaków, a spełnią one najwyższe wymagania. Miękkie i delikatne flaczki cieszyć będą Wasze podniebienia na co dzień i od święta.