Blok czekoladowy - Kultowe ciasto bez pieczenia. Przepis rodem z PRL-u
Blok czekoladowy jest dobrze znanym z barów mlecznych deserem bez pieczenia. Sekretem jego delikatnej konsystencji i wspaniałego smaku jest mleko w proszku. Odtwórzcie PRL-owski klasyk w domu i zachwyćcie całą rodzinę.
Blok czekoladowy skusi każdego, kto choć trochę lubi desery zawierające kakao. Fani brownie i polanych czekoladą serników z pewnością będą zachwyceni tym wyjątkowym smakołykiem. Połączcie delikatną masę kakaową z ulubionymi dodatkami, a uzyskajcie słodycz lepszy niż niejedna czekolada.
Przepis na tradycyjny blok czekoladowy
Składniki:
-
180 g herbatników
-
150 g cukru
-
250 g masła
-
125 ml szklanki mleka
-
3 łyżki kakao
-
400 g pełnego mleka w proszku
-
30 g rodzynek
-
60 g orzechów włoskich lub innych ulubionych
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w rondlu. Dodajemy do niego cukier, płynne mleko oraz kakao. Dokładnie łączymy składniki ze sobą.
Całość podgrzewamy przy bardzo małej mocy palnika, do czasu aż powstanie jednolita masa, a cukier się rozpuści. Uważajmy, by nie zagotować masy. Odstawiamy garnek, by ostygła.
Gdy będzie jeszcze lekko ciepła, stopniowo dodajemy mleko w proszku, cały czas mieszając zawartość naczynia. Najlepiej, jeśli zrobimy to mikserem. Herbatniki łamiemy na drobne kawałki, a orzechy siekamy.
Do przygotowanej wcześniej masy wrzucamy ciastka, orzechy i rodzynki. Mieszamy całość łyżką. Keksówkę wykładamy folią spożywczą , a następnie przenosimy do niej masę. Wyrównujemy wierzch i przenosimy deser do lodówki. Po kilku godzinach będzie gotowy.
Źródło zdjęcia: canva/picture_istock
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad
-
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i była miękka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
-
Wyśmienite placki z rzepy i marchewki. Pomysł na niedrogi obiad
Źródło: kulinarneprzeboje