Smakosze.pl Przepisy Blok czekoladowy - Kultowe ciasto bez pieczenia. Przepis rodem z PRL-u
canva/GrigoriosMoraitis

Blok czekoladowy - Kultowe ciasto bez pieczenia. Przepis rodem z PRL-u

10 marca 2022

Blok czekoladowy jest dobrze znanym z barów mlecznych deserem bez pieczenia. Sekretem jego delikatnej konsystencji i wspaniałego smaku jest mleko w proszku. Odtwórzcie PRL-owski klasyk w domu i zachwyćcie całą rodzinę.

Blok czekoladowy skusi każdego, kto choć trochę lubi desery zawierające kakao. Fani brownie i polanych czekoladą serników z pewnością będą zachwyceni tym wyjątkowym smakołykiem. Połączcie delikatną masę kakaową z ulubionymi dodatkami, a uzyskajcie słodycz lepszy niż niejedna czekolada.

Przepis na tradycyjny blok czekoladowy

Składniki:

  • 180 g herbatników

  • 150 g cukru

  • 250 g masła

  • 125 ml szklanki mleka

  • 3 łyżki kakao

  • 400 g pełnego mleka w proszku

  • 30 g rodzynek

  • 60 g orzechów włoskich lub innych ulubionych

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondlu. Dodajemy do niego cukier, płynne mleko oraz kakao. Dokładnie łączymy składniki ze sobą.

Całość podgrzewamy przy bardzo małej mocy palnika, do czasu aż powstanie jednolita masa, a cukier się rozpuści. Uważajmy, by nie zagotować masy. Odstawiamy garnek, by ostygła.

Gdy będzie jeszcze lekko ciepła, stopniowo dodajemy mleko w proszku, cały czas mieszając zawartość naczynia. Najlepiej, jeśli zrobimy to mikserem. Herbatniki łamiemy na drobne kawałki, a orzechy siekamy.

Do przygotowanej wcześniej masy wrzucamy ciastka, orzechy i rodzynki. Mieszamy całość łyżką. Keksówkę wykładamy folią spożywczą , a następnie przenosimy do niej masę. Wyrównujemy wierzch i przenosimy deser do lodówki. Po kilku godzinach będzie gotowy.

Blok czekoladowy można uformować w kształt kiełbaski
Blok czekoladowy można uformować w kształt kiełbaski

Źródło zdjęcia: canva/picture_istock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz In stagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy