Błyskawiczna pasta jajeczna z chrupiącą, soczystą papryką
Pasty kanapkowe są doskonałym pomysłem na przygotowanie bogatego w smaki i kolory śniadania. Nikt nie oprze się chrupiącemu pieczywu podanemu z delikatnym jajeczno-warzywnym miksem. Spróbujcie koniecznie — ten smak skradnie wasze serca.
Prezentowaliśmy wam już przepis na wyśmienitą pastę kanapkową z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek oraz na smaczne smarowidło z cukinii . Dziś powracamy do klasyki, czyli do pasty na bazie jajek. Tym razem proponujemy, by dodać do nich posiekana czerwoną paprykę. Specjał urozmaici kanapki i przyjemnie zaskoczy rozmaitością tekstur . Skusicie się?
Przepis na wyborną pastę jajeczną z papryką
Składniki:
-
2 jaja
-
ćwierć niedużej czerwonej papryki
-
1 łyżka domowego majonezu
-
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Obieramy je, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
Łączymy z papryką i majonezem i szczypiorkiem. Doprawiamy wedle gustu i podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Wskazówki:
-
Pastę możemy podać w podpieczonym chlebie tostowym. Wystarczy, że zamkniemy ją między dwoma chrupiącymi kromkami. Z podanych proporcji wyjdą nam dwie takie kanapki.
-
Jeśli lubicie ostre nuty, możecie dodać odrobinę posiekanego chilli lub obficie doprawić danie pieprzem czy suszona ostrą papryką. Pikantne przyprawy doskonale podkreślą smak jaj.
-
Jeżeli chcecie, by pasta była nieco lżejsza, użyjcie majonezu wymieszanego ze śmietanką lub jogurtem naturalnym czy greckim. Konsystencja będzie zachowana, a przy odpowiednim doprawieniu pasta nadal będzie bardzo smaczna.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisy