Smakosze.pl
Pasta do kanapek z suszonymi pomidorami

canva/Al Gonzalez

Aromatyczna pasta do kanapek na bazie suszonych pomidorów

8 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Znudziły wam się kanapki z serem i szynką? Mamy dla was rewelacyjną pastę do chleba, która odmieni wasze śniadania. Połączcie serek z suszonymi pomidorami i oliwkami, a smak naprawdę was zachwyci. Koniecznie spróbujcie tego rarytasu.

Proponowaliśmy wam już pastę kanapkową z makreli i ogórka kiszonego oraz pyszny domowy smalec. Tym razem wracamy z przepisem, który zachwyci wegetarian. Kremowy serek kanapkowy nabierze wyjątkowego aromatu, gdy dodacie do niego suszonych pomidorów.

pieczone placki ziemniaczane

Najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika - jedz bez wyrzutów sumienia

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienitą pastę z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 200 g sera typu feta

  • 5 sztuk pomidorów suszonych z oleju

  • 5 czarnych oliwek bez pestek

  • 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 100 g kremowego serka kanapkowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ser wyjmujemy z opakowania i kruszymy do pojemnika blendera. Pomidory i oliwki rozdrabniamy i dodajemy do sera. Wsypujemy posiekaną bazylię, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i kremowy serek.

Blendujemy składniki na jednolitą masę. Jeśli pasta wyjdzie zbyt sucha, dodajemy nieco oleju ze słoika z suszonymi pomidorami i jeszcze raz miksujemy masę.

Doprawiamy solą i pieprzem. Pastę przechowujemy w lodowce. Należy ją zjeść przed upływem tygodnia od sporządzenia.

Wskazówki:

  • Jeśli nie mamy świeżej bazylii, możemy ją zastąpić innymi aromatycznymi liśćmi. Do kompozycji pasować będzie także natka pietruszki.

  • Pastę można posypać orzechami ziemnymi oraz pestki słonecznika. Będzie przyjemnie chrupiąca.

Ser sałatkowy w miseczce

Ser sałatkowy będzie smakował fenomenalnie z suszonymi pomidorami i oliwkami

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

Czytaj więcej >