Smakosze.pl
Pasta do kanapek z suszonymi pomidorami

canva/Al Gonzalez

Aromatyczna pasta do kanapek na bazie suszonych pomidorów

21 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Znudziły wam się kanapki z serem i szynką? Mamy dla was rewelacyjną pastę do chleba, która odmieni wasze śniadania. Połączcie serek z suszonymi pomidorami i oliwkami, a smak naprawdę was zachwyci. Koniecznie spróbujcie tego rarytasu.

Proponowaliśmy wam już pastę kanapkową z makreli i ogórka kiszonego oraz pyszny domowy smalec. Tym razem wracamy z przepisem, który zachwyci wegetarian. Kremowy serek kanapkowy nabierze wyjątkowego aromatu, gdy dodacie do niego suszonych pomidorów.

pieczone placki ziemniaczane

Najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika - jedz bez wyrzutów sumienia

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienitą pastę z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 200 g sera typu feta

  • 5 sztuk pomidorów suszonych z oleju

  • 5 czarnych oliwek bez pestek

  • 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 100 g kremowego serka kanapkowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ser wyjmujemy z opakowania i kruszymy do pojemnika blendera. Pomidory i oliwki rozdrabniamy i dodajemy do sera. Wsypujemy posiekaną bazylię, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i kremowy serek.

Blendujemy składniki na jednolitą masę. Jeśli pasta wyjdzie zbyt sucha, dodajemy nieco oleju ze słoika z suszonymi pomidorami i jeszcze raz miksujemy masę.

Doprawiamy solą i pieprzem. Pastę przechowujemy w lodowce. Należy ją zjeść przed upływem tygodnia od sporządzenia.

Wskazówki:

  • Jeśli nie mamy świeżej bazylii, możemy ją zastąpić innymi aromatycznymi liśćmi. Do kompozycji pasować będzie także natka pietruszki.

  • Pastę można posypać orzechami ziemnymi oraz pestki słonecznika. Będzie przyjemnie chrupiąca.

Ser sałatkowy w miseczce

Ser sałatkowy będzie smakował fenomenalnie z suszonymi pomidorami i oliwkami

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >
Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików

Przepisy

Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami

Czytaj więcej >
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii

Przepisy

Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym

Czytaj więcej >
Zupa śledziowa na zimno

Przepisy

Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat

Czytaj więcej >
Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką

Przepisy

Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos

Czytaj więcej >