Znudziły wam się kanapki z serem i szynką? Mamy dla was rewelacyjną pastę do chleba, która odmieni wasze śniadania. Połączcie serek z suszonymi pomidorami i oliwkami, a smak naprawdę was zachwyci. Koniecznie spróbujcie tego rarytasu.
Proponowaliśmy wam już pastę kanapkową z makreli i ogórka kiszonego oraz pyszny domowy smalec. Tym razem wracamy z przepisem, który zachwyci wegetarian. Kremowy serek kanapkowy nabierze wyjątkowego aromatu, gdy dodacie do niego suszonych pomidorów.
Najprostsze placki ziemniaczane z piekarnika - jedz bez wyrzutów sumienia
CZYTAJ DALEJ
Przepis na wyśmienitą pastę z suszonymi pomidorami
Składniki:
200 g sera typu feta
5 sztuk pomidorów suszonych z oleju
5 czarnych oliwek bez pestek
1 łyżeczka posiekanych listków bazylii
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 g kremowego serka kanapkowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ser wyjmujemy z opakowania i kruszymy do pojemnika blendera. Pomidory i oliwki rozdrabniamy i dodajemy do sera. Wsypujemy posiekaną bazylię, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i kremowy serek.
Blendujemy składniki na jednolitą masę. Jeśli pasta wyjdzie zbyt sucha, dodajemy nieco oleju ze słoika z suszonymi pomidorami i jeszcze raz miksujemy masę.
Doprawiamy solą i pieprzem. Pastę przechowujemy w lodowce. Należy ją zjeść przed upływem tygodnia od sporządzenia.
Wskazówki:
Jeśli nie mamy świeżej bazylii, możemy ją zastąpić innymi aromatycznymi liśćmi. Do kompozycji pasować będzie także natka pietruszki.
Pastę można posypać orzechami ziemnymi oraz pestki słonecznika. Będzie przyjemnie chrupiąca.
Ser sałatkowy będzie smakował fenomenalnie z suszonymi pomidorami i oliwkami
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnia-domowa