Smakosze.pl
Pasta z cukinii

canva/Zoryanchik

Pyszna kanapkowa pasta z cukinii

28 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Cukinia to warzywo, które znajdziemy się w wielu recepturach. Często stanowi w nich jedynie dodatek. Wystarczy jednak niewielki dodatek przypraw i zaczyna smakować obłędnie nawet solo. Tak jest również w przypadku tego przepisu.

Cukinia słynie z dość łagodnego i stonowanego smaku. Wytrawni smakosze potrafią jednak wydobyć z niej to, co najlepsze. I słusznie, bo warzywo to warto włączyć do diety — jest skarbnicą witamin. Zrobić to można m.in. przygotowując smarowidło do pieczywa.

Pasta z cukinii smakuje rewelacyjnie nie tylko na świeżym pieczywie z chrupiąca skórką, ale również z plackami czy kotletami ziemniaczanymi. Sprawdzi się także jako dip do warzyw czy popularnych nachos.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędnie pyszną i prostą pastę z cukinii

Składniki:

  • 1 średnia cukinia lub kabaczek

  • 3 średnie cebule

  • 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • olej rzepakowy do smażenia

  • kawałeczek posiekanej ostrej papryczki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cukinię i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w drobną w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy ją. Obraną cukinię ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do podsmażonej cebuli.

Jabłka zapiekane

Słodziutkie i soczyste jabłka w cieście od babci Marysi

CZYTAJ DALEJ

Zawartość patelni dusimy, aż wszystko stanie się miękkie, a woda z cukinii odparuje. Doprawiamy i przekładamy do wyparzonego słoika. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.

Gotową pastę możemy przygotować w większej ilość i zapasteryzować. W tym artykule podpowiadamy jak to zrobić, by przetwory przetrwały zimę. A jeśli wolelibyście cukinię zamarynować, ta receptura wam pomoże. Tak przyrządzona cukinia smakuje niemal jak borowiki.

cukinie w koszu

cukinie w koszu

Źródło zdjęcia: canva/Vaivirga

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dorotasmakuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >