Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszna kanapkowa pasta z cukinii

Pyszna kanapkowa pasta z cukinii

Pasta z cukinii
canva/Zoryanchik

Cukinia to warzywo, które znajdziemy się w wielu recepturach. Często stanowi w nich jedynie dodatek. Wystarczy jednak niewielki dodatek przypraw i zaczyna smakować obłędnie nawet solo. Tak jest również w przypadku tego przepisu.

Cukinia słynie z dość łagodnego i stonowanego smaku. Wytrawni smakosze potrafią jednak wydobyć z niej to, co najlepsze. I słusznie, bo warzywo to warto włączyć do diety — jest skarbnicą witamin. Zrobić to można m.in. przygotowując smarowidło do pieczywa.

Pasta z cukinii smakuje rewelacyjnie nie tylko na świeżym pieczywie z chrupiąca skórką, ale również z plackami czy kotletami ziemniaczanymi. Sprawdzi się także jako dip do warzyw czy popularnych nachos.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędnie pyszną i prostą pastę z cukinii

Składniki:

  • 1 średnia cukinia lub kabaczek

  • 3 średnie cebule

  • 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • olej rzepakowy do smażenia

  • kawałeczek posiekanej ostrej papryczki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Cukinię i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w drobną w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy ją. Obraną cukinię ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do podsmażonej cebuli.

Zawartość patelni dusimy, aż wszystko stanie się miękkie, a woda z cukinii odparuje. Doprawiamy i przekładamy do wyparzonego słoika. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.

Gotową pastę możemy przygotować w większej ilość i zapasteryzować. W tym artykule podpowiadamy jak to zrobić, by przetwory przetrwały zimę. A jeśli wolelibyście cukinię zamarynować, ta receptura wam pomoże. Tak przyrządzona cukinia smakuje niemal jak borowiki.

cukinie w koszu
cukinie w koszu

Źródło zdjęcia: canva/Vaivirga

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dorotasmakuje

Zapraszamy na nasz Instagram