Pyszna kanapkowa pasta z cukinii
Cukinia to warzywo, które znajdziemy się w wielu recepturach. Często stanowi w nich jedynie dodatek. Wystarczy jednak niewielki dodatek przypraw i zaczyna smakować obłędnie nawet solo. Tak jest również w przypadku tego przepisu.
Cukinia słynie z dość łagodnego i stonowanego smaku. Wytrawni smakosze potrafią jednak wydobyć z niej to, co najlepsze. I słusznie, bo warzywo to warto włączyć do diety — jest skarbnicą witamin. Zrobić to można m.in. przygotowując smarowidło do pieczywa.
Pasta z cukinii smakuje rewelacyjnie nie tylko na świeżym pieczywie z chrupiąca skórką, ale również z plackami czy kotletami ziemniaczanymi. Sprawdzi się także jako dip do warzyw czy popularnych nachos.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na obłędnie pyszną i prostą pastę z cukinii
Składniki:
1 średnia cukinia lub kabaczek
3 średnie cebule
1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
olej rzepakowy do smażenia
kawałeczek posiekanej ostrej papryczki
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Cukinię i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w drobną w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy ją. Obraną cukinię ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do podsmażonej cebuli.
Zawartość patelni dusimy, aż wszystko stanie się miękkie, a woda z cukinii odparuje. Doprawiamy i przekładamy do wyparzonego słoika. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
Gotową pastę możemy przygotować w większej ilość i zapasteryzować. W tym artykule podpowiadamy jak to zrobić, by przetwory przetrwały zimę. A jeśli wolelibyście cukinię zamarynować, ta receptura wam pomoże. Tak przyrządzona cukinia smakuje niemal jak borowiki.
Źródło zdjęcia: canva/Vaivirga
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: dorotasmakuje