Błyskawiczna pasta kanapkowa z liści rzodkiewki. Nic się nie zmarnuje
Liście rzodkiewki bardzo często trafiają do kosza. Tymczasem ten element pysznej nowalijki też jest jadalny. Warto przygotować z niego zdrową pastę do chleba lub makaronu. Receptura jest nieskomplikowana, a smak pozytywnie was zaskoczy. Koniecznie przygotujcie na kolację — większość składników z pewnością macie już w swojej w kuchni.
Pasta z liści rzodkiewki jest wyjątkowo smacznym i prostym w przygotowaniu dodatkiem, który pozwoli wam wzbogacić smak kanapek, klusek czy makaronów. Zamiast wyrzucać zdrowe i lekko pikantne zielone części warzywa, zblendujcie je z orzechami oliwą i ser i dobrze doprawcie. Będziecie zachwyceni.
Przepis na doskonałą pastę z liści rzodkiewki
Składniki:
-
liście rzodkiewki z dwóch pęczków
-
100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
-
30 g tartego parmezanu lub sera Bursztyn
-
20 g orzechów włoskich
-
1 łyżeczka czosnku granulowanego
-
sok wyciśnięty z połowy cytryny
-
pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki starannie myjemy i osuszamy. Jeżeli odrobinę zwiędły, warto zanurzyć je w zimnej wodzie i pozostawić w niej na jakiś czas. Następnie kroimy je na nieco drobniejsze kawałki i przenosimy do pojemnika blendera.
Dodajemy orzechy, oliwę, ser oraz sok z cytryny. Miksujemy na gładką pastę. Próbujemy i doprawiamy pieprzem. Podajemy ze świeżym chlebem i pomidorami lub pełnoziarnistym makaronem.
Wskazówki:
-
Nie macie pod ręką cytryny? Pasta uda się też wtedy, gdy dodacie nieco octu winnego lub jabłkowego. Zacznijcie od wlania łyżeczki specjału.
-
Czosnek granulowany warto zastąpić świeżym, przeciśniętym przez praskę. Wystarczą dwa średniej wielkości ząbki.
-
Orzechy włoskie można zastąpić pestkami dyni lub słonecznika. Użyjcie tej samej ilości.
-
W wersji wegańskiej ser zastępuje się nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Na podaną ilość liści rzodkiewki należy dodać 2 pełne łyżki tego składnika.
Po więcej smacznych przepisów na dodatki do chleba zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na wyborną pastę jajeczną z suszonymi pomidorami , a także nietypową kompozycję marchewki i wyrazistych przypraw .
Źródło zdjęcia: canva/Edster1980
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić domową metkę? Kultowy specjał w najlepszym wydaniu
-
22 kwietnia - Światowy Dzień Pieczarek. Wyjawiamy szybki przepis na krokiety z pieczarkami
Źródło: przepisy Zapraszamy na nasz Instagram