Zachwycająca pasta jajeczna z dodatkiem suszonych pomidorów. Ideał do kanapek
Pasta jajeczna jest smacznym i sycącym pomysłem na urozmaicenie kanapek. Do ugotowanych jajek dodajcie suszone pomidory ze słoika, a stanie się niezwykle aromatyczna. Przygotowanie jest proste, a efekt zachwyca. Spróbujcie, a już nigdy nie zrezygnujecie z tego dodatku.
Pasta jajeczna jest tylko jedną — lecz jakże pyszną — możliwością przygotowania jajek. Jeżeli szukacie odmiany, zróbcie ją zamiast jajecznicy czy jajek sadzonych. Także nasyci, a dodatki podkreślą wyjątkowy smak jajek. Kanapek z proponowanym przez nas smarowidłem długo nie zapomnicie. Skusicie się?
Przepis na znakomitą pastę jajeczną z suszonymi pomidorami
Składniki:
3 jaja
pół małego słoika suszonych pomidorów
pół niewielkiej czerwonej cebuli
1 łyżka majonezu
sól i pieprz w ilości do smaku
Opcjonalne dodatki:
posiekany szczypiorek
listki natki pietruszki
ziarna czarnuszki
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy je i obieramy. Suszone pomidory wydobywamy z zalewy i starannie je odsączamy. Kroimy je na drobniejsze kawałki. Cebulę obieramy i siekamy. Możemy ją sparzyć wrzątkiem, by była łagodniejsza.
W misce umieszczamy posiekane lub rozgniecione widelcem jaja, pomidory oraz cebulę. Dodajemy majonez oraz 2 płaskie łyżki oliwy ze słoika z pomidorami. Mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy wybranymi dodatkami. Podajemy ze świeżym chlebem.
Wskazówka: jeśli macie pod ręką suszone pomidory bez zalewy, także możecie skorzystać z tego przepisu. Zamoczcie tylko wybrane przez siebie kawałki warzywa w gorącej wodzie przez 10 minut, a na koniec dodajcie oliwę z oliwek. Wodę z moczenia zachowajcie do przygotowania bulionów.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Eksplozja smaku
Apetyczna pieczona karkówka. Sekretem smaku jest niebywałe aromatyczna przyprawa
Źródło: marlenagotuje