Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Charakterna i aromatyczna pasta kanapkowa z pieczonych marchewek. Jej zapach jest wyborny
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.04.2022 22:32

Charakterna i aromatyczna pasta kanapkowa z pieczonych marchewek. Jej zapach jest wyborny

Pasta z pieczonych marchewek
canva/pixelshot

Szukacie niezwykłego dodatku do pieczywa? Polecamy charakterną i aromatyczną pastę kanapkową z pieczonych marchewek. Jej zapach jest wyborny, a uzyskasz go dzięki dodatkowi egzotycznej przyprawy. Gdy już upieczesz marchewki, pastę przygotujesz w 10 minut.

Pasty do pieczywa stanowią doskonałe urozmaicenie kanapek. Można je przygotować z wielu składników, np. twarogu, ryb wędzonych i z puszki, z ugotowanych jaj, a nawet z szynki, mięsa czy pieczonych warzyw. Te ostatnie są pełne zdrowia, bo dostarczają dużo błonnika, witamin i soli mineralnych, a przy tym są niskokaloryczne i nie zawierają cholesterolu.

Charakterna i aromatyczna pasta kanapkowa z pieczonych marchewek

Składniki:

  • 6 średniej wielkości marchewek

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • szczypta harissy

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • skórka otarta z połowy cytryny

  • szczypta cynamonu

  • szczypta kardamonu

  • szczypta kuminu

  • sól

  • czarnuszka lub sezam do posypania

Przygotowanie pasty

Marchewki obierz, opłucz, osusz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop łyżką oliwy. Piecz ok. 45 minut w 180 st. C.

Marchewki wystudź, pokrój na kawałki, umieść w naczyniu do blendowania. Dodaj pozostałą oliwę z oliwek i przyprawy. Całość zblenduj na gładką masę.

Pastę dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny. Podawaj na pieczywie, posypaną np. czarnuszką lub sezamem.

Wskazówka:

Jeśli chcesz, kanapkę z pastą marchewkową możesz też posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Sprawdź też, jak zrobić pastę jajeczną, a także, jak przygotować pastę z fasoli.

kanapka z pastą
kanapka z pastą

Źródło zdjęcia: canva/webphotographeer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jadlonomia

Zapraszamy na nasz Instagram