Charakterna i aromatyczna pasta kanapkowa z pieczonych marchewek. Jej zapach jest wyborny
Szukacie niezwykłego dodatku do pieczywa? Polecamy charakterną i aromatyczną pastę kanapkową z pieczonych marchewek. Jej zapach jest wyborny, a uzyskasz go dzięki dodatkowi egzotycznej przyprawy. Gdy już upieczesz marchewki, pastę przygotujesz w 10 minut.
Pasty do pieczywa stanowią doskonałe urozmaicenie kanapek. Można je przygotować z wielu składników, np. twarogu, ryb wędzonych i z puszki, z ugotowanych jaj, a nawet z szynki, mięsa czy pieczonych warzyw. Te ostatnie są pełne zdrowia, bo dostarczają dużo błonnika, witamin i soli mineralnych, a przy tym są niskokaloryczne i nie zawierają cholesterolu.
Charakterna i aromatyczna pasta kanapkowa z pieczonych marchewek
Składniki:
6 średniej wielkości marchewek
6 łyżek oliwy z oliwek
szczypta harissy
1 łyżka soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta kuminu
sól
czarnuszka lub sezam do posypania
Przygotowanie pasty
Marchewki obierz, opłucz, osusz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop łyżką oliwy. Piecz ok. 45 minut w 180 st. C.
Marchewki wystudź, pokrój na kawałki, umieść w naczyniu do blendowania. Dodaj pozostałą oliwę z oliwek i przyprawy. Całość zblenduj na gładką masę.
Pastę dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny. Podawaj na pieczywie, posypaną np. czarnuszką lub sezamem.
Wskazówka:
Jeśli chcesz, kanapkę z pastą marchewkową możesz też posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Sprawdź też, jak zrobić pastę jajeczną, a także, jak przygotować pastę z fasoli.
Źródło zdjęcia: canva/webphotographeer
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: jadlonomia