Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczna, uniwersalna surówka z kiszonej kapusty. Proste dodatki zamieniają ją w pyszne cudo
canva/voltan1

Błyskawiczna, uniwersalna surówka z kiszonej kapusty. Proste dodatki zamieniają ją w pyszne cudo

11 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Do mięsa, do ryb, do potraw wegetariańskich. Surówka z kiszonej kapusty będzie pasować do każdego dania. Jest uniwersalna i pełna smaku. Do surówki dodaj cebulę, marchewkę, jabłko i natkę pietruszki. Cała surówka zniknie błyskawicznie i ze smakiem.

Niektórzy gotują kapustę, inni doprawiają ją kminkiem. Jedną z moich ulubionych, jesienno- zimowych surówek jest surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem. Do surówki dodaję również cebulę oprószoną cukrem. Przyprawa łagodzi ostrość cebuli. Marchewka i jabłko wzmacniają smak całej surówki.

Surówka z kiszonej kapusty jest smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Kiszonki są źródłem wielu cennych witamin, w tym witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Kiszona kapusta jest więc szczególnie istotnym składnikiem diety w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na infekcje i grypę.

Surówkę z kiszonej kapusty przygotowuję z domowej kiszonki. Jeśli nie przygotowałaś w tym roku zapasów, kupuj kapustę z beczki. Gotowa kapusta w zamkniętym opakowaniu powinna mieć jak najkrótszy skład.

Kultowa surówka z kiszonej kapusty. Idealna na chłody

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty

  • marchew

  • jabłko

  • pół małej cebuli

  • cukier

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki oleju

Jak przyrządzić surówkę z kiszonej kapusty? Sekretem smaku są dodatki

Cebulę posiekaj drobno i oprósz cukrem, odstaw. Kapustę kiszoną poszatkuj drobno i przełóż do miski. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę, marchewkę i jabłko wymieszaj z kapustą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówkę polej olejem, wymieszaj.

Surówkę podaj z rybą w chrupiącej panierce . Pyszny dodatek do obiadu będzie pasował również do potraw wegetariańskich i każdego rodzaju mięsa, w tym soczystego kurczaka z piekarnika , smacznego.

surówka z kiszonej kapusty
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy