Błyskawiczne gołąbki bez zawijania. Szybki sposób na tani obiad
Gołąbki lubi wielu smakoszy. Tradycyjnie przyrządza się je, zawijając farsz w kapuściane liście. Wymaga to nieco wprawy i odpowiedniego przygotowania kapusty. Tym razem mamy dla was przepis, w którym nie będzie to konieczne. Zamiast formować zgrabne rulony, posiekamy kapustę pekińską i wyrobimy kotlety z jej dodatkiem. Będzie równie smacznie i dużo szybciej.
Gołąbki w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Jedni serwują mięsny specjał z sosem pomidorowym , podczas gdy inny preferują wersję jarską . Receptura bez zawijania również pozwoli wam przyrządzić niezwykle aromatyczne i sycące danie. Spróbujcie koniecznie.
Przepis na wyśmienite gołąbki bez zawijania
Składniki:
-
800 g mięsa wieprzowego np. łopatki
-
700 g kapusty pekińskiej
-
1 większa cebula
-
2 jaja
-
pół szklanki kaszy manny
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka czosnku granulowanego
-
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
-
pół łyżeczki pieprzu
-
2 ziarna ziela angielskie
-
2 liście laurowe
-
3 łyżki koncentratu pomidorowego
-
3 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia gołąbków
-
olej rzepakowy do smażenia
-
sól w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kapustę pekińską oczyszczamy i siekamy. Przenosimy ją do miski i posypujemy szczyptą soli. Naczynie odstawiamy na bok. Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Mięso mielimy w maszynce, korzystając z sitka o średnich oczkach. Mięso łączymy z kapustą i przestudzoną cebulą. Wbijamy jajka, a następnie wsypujemy kaszę mannę, czosnek niedźwiedzi, słodką paprykę, pieprz i łyżeczkę soli.
Wyrabiamy masę dłońmi i formujemy z niej kotlety. Obtaczamy je w mące pszennej. Na patelni ponownie rozgrzewamy porcję oleju. Obsmażamy tak przygotowane gołąbki, a następnie przekładamy je do dużego garnka. Zalewamy je wrzątkiem i wrzucamy przyprawy w kawałkach. Wsypujemy także czosnek granulowany.
Gotujemy przez 30 minut na niewielkim ogniu. Wyjmujemy mięso na talerz, a do wody dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie łączymy składniki. W miseczce mieszamy mąkę z wodą.
Powstałą zawiesiną zagęszczamy sos. Doprawiamy go do smaku, a następnie mięso z powrotem umieszczamy w garnku. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z kaszą lub ryżem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/OlgaKN
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Koniec uporczywego problemu
-
Domowy chleb do wielkanocnego żurku. Prosty i błyskawiczny przepis
Źródło: stronakuchni