Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowy chleb do wielkanocnego żurku. Prosty i błyskawiczny przepis

Domowy chleb do wielkanocnego żurku. Prosty i błyskawiczny przepis

Domowy chleb do wielkanocnego żurku
canva/Shaiith, Getty Images

Żurek w chlebie jest jednym z dobrze znanych sposobów podania tradycyjnej zupy wielkanocnej. Pieczywo niezbędne do tak eleganckiego zaserwowania rarytasu z łatwością przyrządzicie w domu. Dzięki dodatkowi ziołowej oliwy chleb wyjdzie niezwykle aromatyczny i doskonale skomponuje się z lekko kwaśnym specjałem.

Przygotowanie chleba do wielkanocnego żuru wbrew pozorom nie będzie bardzo trudne. Wystarczy zmieszać rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże z mąką i aromatyczną, oliwą ziołowa, a dodatek powstanie w mniej niż dwie godziny. Warto poświęcić ten czas, by przyrządzić smaczny domowy wypiek. Żurek na samodzielnie zrobionym zakwasie wymaga odpowiedniej oprawy.

Przepis na chleb do wielkanocnego żurku

Składniki:

  • 15 g drożdży

  • 600 g mąki pszennej chlebowej

  • 250 ml ciepłej wody

  • 2 łyżki oliwy ziołowej

  • 1 jajo

  • 1 łyżeczka soli

  • szczypta cukru

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz cukier. W 125 ml wody rozprowadzamy drożdże, a następnie łączymy je z zawartością naczynia. Wlewamy oliwę i resztę płynu. Delikatnie wyrabiamy ciasto.

Odstawiamy je w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, by urosło. Następnie masę przenosimy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą, nieco spłaszczoną bułkę. Brzegi ciasta zawijamy do środka i ponownie spłaszczamy masę.

Powtarzamy tę czynność, a następnie na odwracamy ciasto i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na kolejne 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Białko oddzielamy od żółtka.

Kulki ciasta smarujemy żółtkiem i pieczemy około 20 minut. Upieczone bułki studzimy. Następnie odcinamy ich wierzch, wydrążamy wypieki i pokrywamy wewnątrz białkiem. Zapiekamy jeszcze przez kwadrans w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Zabieg ten zapobiegnie przeciekaniu miseczek z pieczywa.

Wielkanocny żurek będzie smaczniejszy, gdy podamy go w chlebie
Wielkanocny żurek będzie smaczniejszy, gdy podamy go w chlebie

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, smakowitychleb

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Danie Zupa Chleb