Smakosze.pl Przepisy Bosacka nie wyrzuca resztek warzyw z ryby po grecku. Robi z nich pyszną zupę
fot. Canva i instagram/@katarzyna bosacka

Bosacka nie wyrzuca resztek warzyw z ryby po grecku. Robi z nich pyszną zupę

24 grudnia 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Ryba po grecku nie może się zmarnować. Z resztek tego wigilijnego smakołyku możesz przygotować zaskakującą zupę. Przepis znanej dziennikarki Katarzyny Bosackiej cieszy się sporą popularnością. Macie ochotę na świąteczne danie w nowym, zaskakującym wydaniu?

Ryba po grecku w formie zupy

Zostały Ci warzywa z ryby po grecku? Wykorzystaj patent Katarzyny Bosackiej i przygotuj z nich zupę. Prosta, nietypowa, rozgrzewająca - kto wie może na stałe wejdzie do kanonu ulubionych poświątecznych potraw. Warto wypróbować i cieszyć się jej zaskakującym smakiem. Co sądzicie o takim wigilijnym recyklingu? Poniżej prezentujemy ceniony przepis pani Katarzyny.

ryba po grecku.jpg
fot. canva

Te potrawy powinny się znaleźć na wigilijnym stole. Wiele osób zapomniało, jakie jest ich znaczenie

Zupa z resztek ryby po grecku

Lista składników:

  • warzywa z ryby po grecku
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 4 cm obranego korzenia imbiru
  • 10 g ostrej pasty curry
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny - według uznania
  • sól, pieprz do smaku

Zaskakujący sposób na wykorzystanie resztek warzyw z ryby po grecku

Wyjmij warzywa z ryby po grecku.Przełóż je do garnka, zalej mleczkiem kokosowym z odrobiną wody. Całość wymieszaj i podgrzej .Gdy zupa się zagotuje dodaj do niej korzeń imbiru, pastę curry, sok z cytryny i sól . Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i gotuj jeszcze kilka minut.

Gotową zupę zblenduj na krem, następnie dopraw go łyżką koncentratu pomidorowego. Zblenduj go raz jeszcze i dopraw do smaku. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie inne ciekawe przepisy Katarzyny Bosackiej m.in. na sałatkę jarzynową oraz rosół .

zupa krem z marchwi
fot. canva
Zetrzyj na tarce skórkę mandarynki i wsyp cukier. Rodzina podziękuje Ci za tę miksturę
Gotowanie mrożonych pierogów krok po kroku. Nie ma mowy, że coś się nie uda
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy