Bosacka nie dodaje do sałatki jarzynowej groszku z puszki. Ma 100 razy lepszy patent
Sałatka jarzynowa w każdym domu wygląda nieco inaczej. Katarzyna Bosacka pokazała swój przepis na ten kultową potrawę. Gwiazda stawia na dodatek smakujący lepiej niż groszek z puszki, dzieki któremu specjał zyskuje też na wartości. Warto spróbować.
Składniki na sałatkę jarzynową są różne
Podstawowe produkty do zrobienie dania zdaniem Bosackiej to włoszczyzna, ugotowane na twardo jajka oraz ogórki kiszone. Później już każdy wybiera, co jeszcze wrzuci do potrawy. Niektórzy eksperymentują też z sosem, którym nie zawsze musi być majonez.
W przepisie Katarzyny Bosackiej nie brakuje wymienionych wyżej komponentów. Do rarytasu trafia jeszcze jeden, dość kontrowersyjny składnik. Jest zdrowy, smaczny i łatwodostępny. Sprawdźcie, czy skusicie się na jego dodanie.
Brzmi jak ponury żart, banany mogą zniknąć ze sklepowych półek. Powód zasmucaSałatka jarzynowa z zielonym groszkiem
Sekretem dania od znanej dziennikarki jest wykorzystanie nietypowej wersji zielonego groszku. Mrożonka, w przeciwieństwie do popularniejszej opcji w puszcze nie jest w żaden sposób konserwowana, więc warzywo ma przyjemniejszy i bardziej naturalny smak. Warto się skusić na takie rozwiązanie.
Składniki:
- 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 210 g mrożonego groszku zielonego
- 3 średnie marchewki
- 2 niewielkie pietruszki
- 1 mały seler
- biała część niewielkiego pora
- 4 ogórki kiszone średniej wielkości
- 1 niezbyt duże jabłko
- 60 g majonezu
- 60 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka wyrazistej musztardy
- szczypta cukru
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zobaczycie w zamieszczonej poniżej instrukcji, przygotowanie mrożonego groszku wcale nie będzie czasochłonne. Smak sałatki jarzynowej zyska jednak na jego dodaniu znacznie. Goście poproszą o dokładki.
Jak zrobić lepszą sałatkę jarzynową? Postawcie na przepis Bosackiej
Zaczynam od umycia i obrania selera, marchewki i pietruszki. Warzywa umieszczam w garnku z osolonym wrzątkiem i gotuję przez 20 minut. Studzę i rozdrabniam w kostkę o boku około 7 mm. Pora płuczę i kroję go w talarki. Wszystkie warzywa przenoszę do miski.
Ostudzone i pozbawione skorupek jajka na twardo kroję w niewielką kostkę. Podobnie rozdrabniam odsączone z zalewy ogórki kiszone. Produkty dodaję do pozostałych warzyw.
Teraz w minimalnej ilości wrzątku gotuję mrożony groszek. Po 2-3 minutach nie będzie już pokryty lodem i twardy. Wtedy odcedzam go i dodaję do sałatki jarzynowej. Wrzucam jeszcze umyte i pokrojone w kostkę jabłko.
Sałatkę jarzynową doprawiam sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu naturalnego, musztardy, cukru, soli oraz pieprzu. Odstawiam na 30 minut, by smaki się przegryzły.
Jak podawać sałatkę jarzynową?
Najlepszym dodatkiem do rarytasu jest świeże pełnoziarniste pieczywo, które dostarcza porcji błonnika. Dzięki temu posiłek syci nas na dłużej.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na sałatkę jarzynową. Sprawdźcie, jak robi ją siostra Anastazja. Być może skusi was też nietypowa receptura z kiszonym burakiem — taka sałatka jarzynowa jest wyśmienita.
Źródło: K. Bosacka A. Redelbach „Przyjaźń od kuchni”, e-book