Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe śledzie na Wigilię. Zrobisz je dosłownie w ostatniej chwili
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.12.2024 16:46

Ekspresowe śledzie na Wigilię. Zrobisz je dosłownie w ostatniej chwili

śledzie
Fot. YouTube/obzarciuch

Śledzie w Wigilię to już niemal kulinarny obowiązek w wielu polskich domach. Jeśli brakuje ci czasu na ich przyrządzenie, koniecznie poznaj ten przepis. Śledzie na szybko są dość pikantne, pyszne i bez trudu zrobisz je nawet na ostatnią chwilę. Przepis pochodzi z kanału Obżarciuch na You Tube.

Śledzie na szybko, czyli Wigilia tuż tuż

Śledzie zwykle robi się w oleju z dodatkiem cebuli. Jednak do przygotowania śledzi na szybko będziesz potrzebować też suszonych pomidorów, musztardy francuskiej i czarnego pieprzu. Dzięki tym produktom śledzie wyjdą wyśmienicie.

Mają wyrazisty, nieco pikantny smak i wybornie smakują z pieczywem. U mnie w domu cieszą się dużym powodzeniem. Robi się je dosłownie w 5 minut, więc nawet przed Wigilią zdążysz je przygotować. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Obżarciuch. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

śledzie
Fot. YouTube/obzarciuch
Najlepsza ryba do ryby po grecku. Soczysta i 100 razy lepsza niż dorsz

Jak przygotować śledzie na szybko na Wigilię?

Składniki:

  • słoik filetów śledziowych wiejskich z cebulą (600 g)
  • słoik suszonych pomidorów z ziołami (305 ml)
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • czarny pieprz
  • olej rzepakowy

Filety śledziowe z cebulą odsącz z zalewy. Pokrój na mniejsze kawałki. Suszone pomidory też odsącz z oleju, ale olej odstaw. Pomidory pokrój  w kostkę.  Do miski przełóż śledzie, cebulę, pomidory, olej z pomidorów i musztardę. 

Składniki dopraw pieprzem i wymieszaj. Śledzie przełóż do słoika, wlej olej rzepakowy tak, by śledzie były nim przykryte. Śledzie odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły. 

Śledzie na szybko, czyli pikantne i pyszne

Śledzie w lodówce mogą być przechowywane 2-3 dni. Wychodzą bardzo smaczne i mają ostry smak. Z pieczywem, czy sałatką jarzynową nie mają sobie równych. Danie jest też proste w przygotowaniu. Poradzi sobie z nimi nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni.

 Jednak śledzie są najlepsze, gdy postoją w lodówce całą noc. Wówczas smaki idealnie się przenikną. Można je jednak przygotować  na ostatnią chwilę, też wyjdą smacznie. Pisaliśmy o tym, jak w prosty sposób zrobić uszka na Wigilię. Polecaliśmy przepis na kompot z jabłek i żurawiny na święta. 

śledzie
Fot. YouTube/obzarciuch