Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Warto z niego korzystać i cieszyć się smakiem tego delikatnego warzywa. Katarzyna Bosacka pokazała szybki sposób na przygotowanie szparagów. Dzięki niemu nie stracą one swoich cennych składników odżywczych.
Szparagi zdrowe i delikatne
Szparagi są lubianym wiosennym przysmakiem. Mają delikatny i aksamitny smak, są zdrowe i niskokaloryczne. To warzywo jest lekkostrawne i pożywne. Jedzenie szparagów wspomaga pracę układu trawiennego i go oczyszcza, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Również nasza wątroba skorzysta na spożywaniu szparagów. Zawarte w nich białko usuwa toksyny z tego organu.
Naukowcy wyodrębnili ponad 100 substancji odżywczych, które znajdują się w szparagach. Znajdziemy w nich witaminę K, kwas foliowy, witaminy z grupy B, C, E i A. Oprócz tego cynk, żelazo, potas, magnez. Jednak jak przyrządzić szparagi, by nie straciły tych cennych wartości odżywczych? Ma na to sposób Katarzyna Bosacka. Spróbuj koniecznie.
Sposób Katarzyny Bosackiej na przyrządzenie szparagów
Katarzyna Bosacka sposób na przygotowanie tego smacznego warzywa pokazała na TikToku. Znana dziennikarka kulinarna zaznaczyła, że białe szparagi są dużo bardziej wymagające w kuchni. Zawsze trzeba je obierać. Natomiast szparagi zielone są dużo szybsze w przygotowaniu. Nie musimy ich obierać, wystarczy odłamać końcówkę i wrzucić na rozgrzane masło, a najlepiej na masło wymieszane z olejem rzepakowym lub oliwą.
Szparagi podsmażamy, aż będą ciemno zielone. Doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy odrobinę wody. Szparagi dusimy i właśnie to sprawia, że zachowują one swoje cenne wartości odżywcze. Gdy gotujemy je w wodzie, to witaminy i minerały, które zawiera to warzywo, wylewamy z wodą. Duszenie sprawia, że smak jest skoncentrowany i szparagi są pyszne.
Duś szparagi, zachowaj witaminy i minerały
Katarzyna Bosacka poleca duszenie szparagów jako sposób na zdrowe przyrządzenie tych wiosennych warzyw. Możemy do nich dodać na koniec czosnek, tarty ser i w ten sposób mamy już gotowe danie ze szparagów. Nie straciły one swoich cennych wartości odżywczych podczas duszenia.
Warto zaznaczyć, że szparagi duszone nabierają podczas tego procesu jeszcze większej delikatności i smaku . Duszenie odbywa się w małej ilości woda, która po kilku minutach odparowuje. Ten sposób obróbki jest dużo zdrowszy, niż smażenie. Warto pamiętać o nim w kuchni. Pisaliśmy o tym jak gotować białe szparagi. Radziliśmy też jak przyrządzić szparagi, żeby smakowały jak z restauracji.
Źródło: TikTok/@katarzyna_bosacka