Jak gotować białe szparagi, żeby nie straciły koloru? Kluczowa jest 1 zasada
Szparagi są lubianym warzywem sezonowym. Jednak warto się pospieszyć z korzystaniem z dobrodziejstw tego smacznego warzywa. Wszystko dlatego, że sezon na szparagi trwa krótko. Radzimy jak gotować białe szparagi, żeby zachowały swój kolor. Ważna jest jedna zasada.
Szparagi- krótki sezon na pyszne warzywa
Sezon na szparagi w Polsce jest krótki. Trwa zaledwie od maja do czerwca. Te kilka tygodni warto wykorzystać na skosztowanie tych warzyw, które pochodzą z naszego kraju. Takie warzywa nie spędziły dużo czasu w transporcie i dzięki temu posiadają dużo wartości odżywczych.
Warzywa te nie zawierają cholesterolu i mają mało kalorii. Bogate są w witaminy K, C, B i A. Do tego pełne kwasu foliowego, potasu i żelaza. Dużo wcześniej pojawiają się szparagi np. w Hiszpanii. I stamtąd sieci sklepów spożywczych przeważnie je sprowadzają. Sezon na zachodzie Europy na szparagi zaczyna się już w marcu.
Te placki są 100 razy lepsze i lżejsze od ziemniaczanych. Zrobisz je z uwielbianego warzywaJak gotować białe szparagi?
Szparagi będą doskonałym dodatkiem do obiadu. Jak jednak gotować białe szparagi, żeby nie straciły one swojego koloru? Należy dodać do wody w garnku, w którym przygotowujemy szparagi, sok z cytryny i masło. To ważna zasada i warto o niej pamiętać. Szparagi należy ustawić pionowo w garnku, tak by ich główki wystawały poza powierzchnię wody. Białe szparagi trzeba gotować około 15 minut. Po wyjęciu z wody powinny mieć one apetyczny kremowy kolor. Im grubsze warzywo, tym dłużej je gotujemy. Jednak trzeba pamiętać, by szparagów nie rozgotować.
Szparagi zielone gotujemy trochę krócej, bo około 8-10 minut. Wcześniej warzywa obieramy. Jeśli zależy nam, by szparagi nie miały gorzkiego smaku, powinniśmy dodać do garnka z wodą łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru oraz odrobinę masła. Warzywa wsadzamy od razu do wrzątku, a nie do zimnej wody.
Do jakich dań pasują szparagi?
Szparagi możemy wykorzystać na wiele sposobów. Będą doskonałe z makaronem, ale też jako zupa. Dodatkowo możemy przyrządzić z nich przekąskę z boczkiem lub je grillować. Ugotowane w wodzie jako dodatek do mięs i ryb też przypadną do gustu wielu osobom.
Istotne jest też przechowywanie tych warzyw. Należy je trzymać w lodówce, owinięte folią aluminiową. Odpowiednim miejscem będzie przestrzeń, gdzie panuje temperatura 2 stopni Celsjusza. Takie warunki pozwolą zachować szparagom świeżość i wszelkie wartości odżywcze. Pisaliśmy o eleganckim przygotowaniu tych warzyw. Informowaliśmy też o cenach szparagów.
Źródło: haps.pl, winiary.pl