Okrasa do solanki wsypuje jeszcze 1 przyprawę. Ogórki małosolne smakują jak marzenie
Ogórki małosolne skuszą niejednego smakosza. Karol Okrasa nie wyobraża sobie przygotowania rarytasu bez dodatku gorczycy. Ziarenka przyprawy wsypuje jednak do jeszcze ciepłej zalewy. Dzięki temu uwalniają więcej cennych składników, a tak przygotowane ogórki są jędrne i chrupiące.
Przepis na ogórki małosolne z gorczycą
Pierwsze polskie ogórki gruntowe stanowią doskonały materiał na małosolne. Wiosenny przysmak w wykonaniu Okrasy zaskakuje przyjemną nutą gorczycy. Będzie idealnym dodatkiem do posiłków.
Składniki na 1 kg ogórków gruntowych:
- 1 baldach kopru
- 2-3 korzenie chrzanu
- 3-4 liście porzeczki, dębu lub wiśni
- 2 ząbki czosnku
- 2,5 litra wody
- 35 g soli
- 1 łyżka ziaren gorczycy
Jak zrobić pyszne ogórki małosolne? Okrasa dodaje gorczycę
Ogórki przenosimy do miski i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy na czas przygotowania zalewy. 2,5 litra wody podgrzewamy z dodatkiem soli, aż przyprawa się rozpuści. Lekko studzimy, a następnie wsypujemy gorczycę.
Liście oraz koper myjemy i układamy je na dnie kamionkowego naczynia. Układamy też oczyszczony i pokrojony w słupki surowy korzeń chrzanu oraz przecięty czosnek bez łupiny.
Na koniec przenosimy wyjęte z wody ogórki. Powinny stanowić maksymalnie 4/5 objętości naczynia. Zalewamy przestudzoną solanką z gorczycą i odstawiamy na 48 godzin.
Jak podać ogórki małosolne?
Warzywo wyjęte z zalewy jest świetnym wykończeniem kanapek. Warto je też schrupać jako zdrową przekąskę czy zaserwować zamiast surówki do obiadu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z ogórkami. Spróbujcie koniecznie znakomitej zupy jak u babci. Być może skusi was też kremowa mizeria z dodatkiem cukru pudru.
Źródło: newsy.gotujmy