Oto prosty przepis na wegetariańskie danie. Jego podstawą są pyszne i łatwo dostępne nawet poza sezonem warzywa. Z dodatkiem ryżu zmieniają się w niezwykłą zapiekankę. Po prostu palce lizać.
Dorota Rabczewska, znana jako Doda, to chyba wciąż jedna z centralnych postaci sceny show-biznesowej. Ostatnio komentowane są efekty jej diety. Gwiazda wyjawiła, co zmieniła w jadłospisie.
Te proste i tanie kotlety doskonale sprawdzą się jako jarskie danie w zwyczajowo bezmięsne piątki. Przygotowujemy je podobnie jak mielone. Miejsce mięsa zajmuje jednak niezwykle dietetyczny produkt.
Siemię lniane to jedna z podstaw naszego ziołolecznictwa. Czasem jednak nie jesteśmy świadomi, że zalane wrzątkiem traci ono właściwości. Jak poprawnie przygotowywać i pić siemię?
Ten przepis wsadza kij w mrowisko. Są tacy, którzy rozdzierać będą szata, bo oto kala się świętą polszczyznę używając słów opisujących mięso do bezmięsnych potraw. Ale w czym zmienia to fakt, że stek z kalafiora jest po prostu pyszny?
Chińskie mięso, mięso buddy, roślinna alternatywa, a dosłownie tłumaczone – coś, co staje się białkiem. Oto tani zamiennik mięsa o niezwykłych właściwościach. Można z łatwością przygotować go w domu.
Jedna z wegańskich restauracji wprowadziła do swojego menu mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. Głos zabrała właścicielka, której słowa wywołał nie tylko zaskoczenie, ale i skandal. Według niej mięso ocali planetę. Co sądzą o tym zwolennicy diety roślinnej?
W ostatnim czasie wegetarianizm jedzenie zyskuje popularność. Czy oznacza to, ze w przyszłości mięso będzie zbędnym produktem? Tego nie wiadomo, ale przyjrzyjmy się wege produktom i sprawdźmy, ile właściwie kosztują.
Sałatka bałwanek co roku gości na moim świątecznym stole. Jest prosta w przygotowaniu, a dzieci ją uwielbiają. W tym roku i wy musicie spróbować. Z talerzy zniknie w tempie ekspresowym.
Proste i smaczne kotlety mielone można zrobić także bez mięsa. Przepis na jarski przysmak obiadowy jest niezawodny, a składniki znajdziecie w każdym sklepie. Polecam spróbować — moja rodzina była zachwycona.
Warzywa z rosołu nie muszą trafiać do kosza. Nim jednak zrobicie z nich pasztet lub jarzynową, zerknijcie na znacznie prostszy przepis, z którym nie zmarnujecie tego składnika. Też będzie smacznie, a nieco taniej.
Surówka do obiadu nie musi być skomplikowana. Prosty włoski dodatek do dań głównych zrobicie niemalże ekspresowo, a obfituje w cenne składniki odżywcze. Zrobicie go z produktów, które są popularne także w Polsce. Musicie tego spróbować.
Surówka jest stałym elementem dań głównych. Do jej przygotowania zawsze staram się wykorzystywać sezonowe warzywa. Jesienna opcja, na którą moi bliscy zawsze czekają, składa się z zaledwie kilku produktów. Smakiem jednak na głowę bije propozycje naszych ulubionych restauracji.
Gdy usłyszałam, że latem warto zrobić konfitowane pomidory, byłam w szoku. Nigdy wcześniej nie próbowałam przyrządzać warzyw tą techniką. Opinie jednak były tak dobre, że spróbowałam. Jakie były efekty?
Obiad bez mięsa nie musi być nudny i pozbawiony smaku. Najlepszym tego przykładem są moje wyśmienite kotlety. Proste tanie składniki i chwila czasu wystarczy, by je przygotować. Całą rodzina będzie się nimi zajadać ze smakiem.
Zupa, która pomoże obniżyć poziom cholesterolu, brzmi jak marzenie. Odpowiedni dobór składników sprawi jednak, że uzyskamy tego typu danie. W ostatnim czasie przetestowałam pyszną i tanią zupę ze sprzyjających zdrowiu warzyw. Jej wykonanie jest bardzo proste, a smak zachwyca. Musicie spróbować.
Kalafior na parze gotowany od dawna gości w mojej kuchni. Różyczki przyrządzane w ten sposób mają więcej smaku i cennych składników odżywczych. Nie pamiętam już, kiedy wrzucałam warzywo do wody. Polecam spróbować — przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.
Bakłażan w naszej kuchni jest często pomijany. Latem jednak warto poszukać dojrzałego okazu i przygotować pastę do pieczywa. Marokański przepis nie wymaga wiele pracy, ale zaskakuje prostymi, a przekładającymi się na niesamowity smak, rozwiązaniami. Zaalouk skradnie wasze serca.
Purée z selera jest o niebo lepsze od ziemniaczanego. Odkryłam je już jakiś czas temu i od tamtej pory nie wracam do klasyki. Delikatniejszy i bardziej bogaty smak bulwy selera pasuje do wielu obiadowych klasyków.
Kotlety z kapusty są świetną alternatywą schabowych. Chrupiące i pełne smaku danie zaproponowane przez siostrę Anastazję z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Przygotowanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Masło nie musi zawierać śmietany. Prosty patent na domowy tłuszcz do pieczywa wymaga jedynie roślinnych składników i blendera. W kilka chwili wyczarujecie świetny dodatek do waszych kanapek. Wycieczka do sklepu przestanie być konieczna.
Surówka z kalarepy świetnie sprawdzi się w upalne dni. Chrupiące warzywo doprawione sosem z dodatkiem koperku skradnie niejedno serce. Smakuje o wiele lepiej niż klasyki przygotowywane z marchewki czy selera. Musicie spróbować.
Lubisz jeść brzoskwinie? Te owoce są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Jednak pestki w brzoskwiniach mogą przysporzyć nam trochę trudności. Zdradzamy sprawdzony patent na pestki w tych owocach. Wypróbuj koniecznie i ułatw sobie życie.
Zdarzyło Ci się kiedyś kupić niesmacznego arbuza? Dzięki naszym wskazówkom to już się więcej nie powtórzy. Wystarczy, że zwrócisz uwagę na kilka szczegółów, a unikniesz zakupu niedojrzałego i mało słodkiego owocu. Nawet kupując go w całości, wybierzesz bezbłędnie.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat o zagrożeniu wynikającym ze spożycia pasty warzywnej. Do wyrobu trafiły metalowe elementy, których zjedzenie może skończyć się poważnymi problemami. Wadliwy towar jest wycofywany ze sklepów.
Biedronka oferuje warzywa i owoce w atrakcyjnych cenach. Jeszcze tylko do środy można skorzystać z 50-procentowych rabatów na wiosenne i letnie przysmaki. Warto się skusić i od razu zrobić zapasy na zimę. Zniżką objęte są m.in. ogórki gruntowe.
Botwinka jest pyszną wiosenną zupą z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego. W tradycyjnym przepisie nie może zabraknąć śmietany, lecz dziś proponujemy nieco inne spojrzenie na to danie. Nabiał zastąpimy produktem kokosowym. Danie będzie smakowało lepiej niż w niejednej restauracji.
Kinga Rusin jest w formie. Dietetyk, oceniając jej dietę, podkreślił, że najważniejszym elementem jest zastąpienie mięsa i nabiału zdrowymi produktami roślinnymi obfitującymi w białko. Sprawdziliśmy, co dokładnie miał na myśli i jakie jeszcze wskazówki ma dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie.