Bosacka porównała groszek z puszki i mrożony. Werdykt zaskoczy każdego
Jaki groszek wybrać? Ten mrożony czy może groszek z puszki? Który jest zdrowszy i smaczniejszy? To postanowiła sprawdzić Katarzyna Bosacka- znana doskonale z programów telewizyjnych, takich jak: Wiem co jem oraz Znów mądrzeJEMY. Do jakich wniosków doszła popularna dziennikarka?
Groszek groszkowi nie równy
Groszek mrożony i konserwowy możemy z powodzeniem wykorzystać w kuchni jako dodatek do sałatek, przystawek czy jako składnik zup. Możliwości jest naprawdę wiele. To delikatne warzywo zawiera dużo witamin, minerałów i sporo białka. Tylko, który groszek jest zdrowszy i tańszy? Ten z puszki, a może groszek mrożony?
Katarzyna Bosacka od lat bada skład żywności z polskich sklepów i śledzi składniki, których używają producenci produktów spożywczych. Teraz przyjrzała się groszkom i je porównała. W nagraniu, który zamieściła w swoich mediach społecznościowych, Bosacka wyjaśnia, który groszek powinniśmy wybrać- ten z puszki czy może jednak mrożony?
Groszek mrożony wygrywa
Znana dziennikarka przekonuje, że należy wybierać groszek mrożony. Zaletą tego groszku na pewno jest to, że nie zawiera on cukru, soli ani błękitu brylantowego, który jest syntetycznym barwnikiem, często wykorzystywanym w żywności i napojach . Powoduje on astmę, pokrzywkę i reakcje alergiczne.
Groszek mrożony przygotujemy w bardzo szybki sposób. Wystarczy wrzucić go na 2 minuty do wrzątku i można już używać go np. do sałatek. Taki produkt jest jak najbardziej naturalny i zdrowy.
Co z groszkiem w puszce?
Katarzyna Bosacka jest zdania, że żywność zamknięta w puszce nie jest dobrym wyborem. Środek puszki wyściełany jest plastikiem. To nie jest obojętne dla naszego zdrowia.
Naukowcy twierdzą, że z plastiku do naszego organizmu przenikają bisfenole. Te związki chemiczne są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów i problemy hormonalne . Bisfenole znajdziemy właśnie w aluminiowych puszkach i pojemnikach na żywność, z których w bardzo łatwy sposób trafiają do naszego organizmu i czynią w nim szkody.
Za groszek mrożony zapłacimy około 8zł. Na groszek w puszce wydamy ponad 3zł. Jednak warto pamiętać, że cną jest też nasze zdrowie. Warto wydać więcej i jeść zdrowy produkt bez plastiku i szkodliwych związków chemicznych.
Groszek mrożony należy do rodziny roślin strączkowych i posiada bardzo wysokie właściwości odżywcze. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Może być też podawany niemowlętom już od 7.miesiąca życia. Ostatnio pisaliśmy o groszku i o tym, co Katarzyna Bosacka znalazła w mrożonce. Pisaliśmy też o porównaniu cen groszku konserwowego przez popularną dziennikarkę.
Źródło: Facebook/ Katarzyna Bosacka