Smakosze.pl Produkty Bosacka wzięła dwie butelki oleju i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien o tym wiedzieć
Fot. IG/katarzynabosacka

Bosacka wzięła dwie butelki oleju i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien o tym wiedzieć

19 marca 2024

Olej rzepakowy często używamy w kuchni. Teraz temu olejowi przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Porównała dwie butelki produktu i szczerze powiedziała, co o nich myśli. Warto poznać opinię znanej dziennikarki o oleju rzepakowym z wyższej i niższej półki.

Olej rzepakowy dla naszego zdrowia

Olej rzepakowy jest pełen wartości odżywczych. To cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów . Warto go używać, bo korzystanie wpływa na pracę mózgu, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory i dostarcza nam niezłej porcji energii. Pamiętajmy, że obniża też ryzyko pojawienia się cukrzycy i sprzyja utracie kilogramów.

Powinniśmy włączyć go do swojej diety, bo uznawany jest za jeden z najzdrowszych olejów. Jego używanie w kuchni wpływ na wygląd i stan naszej skóry. Jednak olejowi rzepakowemu z różnych półek cenowych, postanowiła się przyjrzeć Katarzyna Bosacka. Do jakich wniosków doszła dziennikarka?

olej rzepakowy
Fot. Canva/grau-art
Od lat używam tego do barwienia jajek, efekt powala na łopatki. Łupiny cebuli to nie wszystko

Katarzyna Bosacka ocenia olej rzepakowy

Katarzyna Bosacka od lat zajmuje się tematyką żywienia i sprawdza skład rozmaitych produktów spożywczych. Bez ogródek wskazuje na artykuły, które należy omijać szerokim łukiem. Ich etykiety bywają pełne konserwantów, bezwartościowych tłuszczów i cukrów. Tym razem dziennikarka stacji TVN postanowiła porównać oleje rzepakowe.

Skupiła się na dwóch produktach z niższej i wyższej półki cenowej. W swoich mediach społecznościowych pytała:

Olej rzepakowy- jaki wybrać? Powinien być od popularnego producenta, czy może najtańszy?

Okazuje się, że w przypadku oleju rzepakowego nie należy wybierać najdroższego produktu. Katarzyna Bosacka stwierdziła:

Wybieramy najtańszy produkt

Nie przepłacaj za olej rzepakowy

Katarzyna Bosacka uważa, że nie należy kierować się wysoką ceną, ani efektowanym opakowaniem. W nagraniu opublikowanym na Instagramie wyjaśniała:

Każdy olej rzepakowy ma ten sam skład. Tak naprawdę zawartość tych dwóch butelek się niczym nie różni, a różni je cena

Znana dziennikarka, wskazując na droższy produkt, mówiła:

Ten, jest o 2 złote na litrze droższy, niż ten najtańszy. A 2 złote piechotą nie chodzi

Jednak internauci pisali pod postem Katarzyny Bosackiej:

Oj różni je, różni. Kraj, z którego pochodzą surowce na ten olej. Polscy rolnicy coś wiedzą na ten temat

Chyba, że ktoś dba o środowisko i wybiera szkło zamiast plastiku

Trzeba przyznać, że zarówno słowa Katarzyny Bosackiej jak i wnioski internautów warto wziąć sobie do serca. Pisaliśmy o tym, jak usunąć osad z czajnika metodą znaną naszym babciom. Informowaliśmy też o atrakcyjnych promocjach w Biedronce przed Wielkanocą.

Co roku na Wielkanoc przyrządzam te pierogi. Podziękujesz mi za ten przepis, jak tylko spróbujesz farszu
Wyrabiam proste ciasto i zapiekam je z cebulą. Zanim dobrze ostygnie, znika do ostatniego okruszka
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy