Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co roku na Wielkanoc przyrządzam te pierogi. Podziękujesz mi za ten przepis, jak tylko spróbujesz farszu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.03.2024 14:25

Co roku na Wielkanoc przyrządzam te pierogi. Podziękujesz mi za ten przepis, jak tylko spróbujesz farszu

gotowane pierogi
Fot. Shutterstock/New Africa

Zwyczajowo świąteczne pierogi jemy na wigilię Bożego Narodzenia. Jak uczynić z nich bardziej wielkanocne danie? Nafaszerować składnikiem bardziej charakterystycznym dla tych świąt. Czytaj dalej, a wszystko stanie się jasne.

Pierogi z nietypowym mięsem

Nawet tradycyjne polskie pierogi – nie mówiąc już o bogactwie podobnych dań z całego świata – dają ogromną paletę możliwości, jeśli chodzi o farsz. Z palety tej wykorzystujemy na co dzień zaledwie kilka podstawowych możliwości. Mamy więc pierogi ruskie, z kapustą czy z mięsem.

Ale mięso mięsu nierówne – czasem wykorzystujemy wygotowany wkład z rosołu, kiedy indziej – świeże kawałki kupione specjalnie na ten cel. A jak często zdarza się, byśmy do gotowania pierogów użyli kiełbasy? W tym sęk – bardzo rzadko. A szkoda.

wałkowanie pierogów
fot. Canva
Wyrabiam proste ciasto i zapiekam je z cebulą. Zanim dobrze ostygnie, znika do ostatniego okruszka

Pierogi z kiełbasą

Kiełbasa w pierogach brzmi bardzo egzotycznie, ale przecież to nic innego jak mielone mięso. Biała kiełbasa to produkt jedyny w swoim rodzaju i jednoznacznie kojarzy się ze świętami Wielkanocy. Nie ma więc chyba bardziej wielkanocnych pierogów niż te z białą kiełbasą (choć warto pamiętać, że Włosi przyrządzają wersję z jajkiem).

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 6 pęt surowej białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki majeranku
  • Sól, pieprz

Wielkanocne pierogi

Cebulę siekamy drobno i smażymy na małym ogniu z odrobiną tłuszczu, aż się zeszkli. Kiełbasy „obieramy” z osłonek, wykładamy do miski i rozdrabniamy. Dodajemy cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i wyrabiamy na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta, można dodać odrobiny wody lub bulionu.

Przygotowujemy ciasto na pierogi według ulubionego przepisu. Podstawowym jest połączenie mąki, jajka i gorącej wody. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i suche w dotyku. Wałkujemy je cienko i szklanką wykrawamy krążki.

Pierogi faszerujemy łyżeczką farszu kiełbasianego i zaklejamy. Gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Kiedy wypłyną, wyławiamy je łyżką cedzakową.

Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z grzankami i roladkę z kurczaka.

pierogi w mące
fot. Canva