Smakosze.pl Przepisy Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Canva/olejx, IG/@katarzyna bosacka

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa

10 grudnia 2023

Już niedługo zasiądziemy do wigilijnej kolacji. Na stole nie zabraknie pysznych potraw, ale co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? Katarzyna Bosacka z ryby po grecku przyrządza wykwintną zupę z nutką egzotyki. Uzupełnia ją pewnym smacznym dodatkiem.

Katarzyna Bosacka nie marnuje jedzenia

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Spotkania z bliskimi i wyśmienite jedzenie, które podbija podniebienia smakoszy . 12 wigilijnych potraw to naprawdę dużo. Wiele z tych smakołyków zostaje nam po świętach. Co robić z nadmiarem jedzenia?

Na pewno nie wyrzucać do kosza na śmieci. Katarzyna Bosacka ma sposób jak wykorzystać potrawy z wigilijnego stołu. Rybę po grecku sprytnie zamienia w wykwintną zupę rybną. Dodaje do niej mleczko kokosowe, które nadaje wyjątkowego smaku przygotowanej zupie.

ryba po grecku
Canva/Ira1609
Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny

Jak zrobić zupę rybną z przepisu Katarzyny Bosackiej?

Składniki:

  • puszka mleka kokosowego
  • ryba po grecku
  • kawałek imbiru
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka ostrej pasty curry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny

Przygotowanie zupy rybnej z ryby po grecku, która nam została, zaczynamy od oddzielenia mięsa od warzyw. Warzywa wkładamy do garnka, mleko kokosowe mieszamy i dolewamy do warzyw. Odrobinę zostawiamy do dekoracji zupy.

Następnie dodajemy pastę curry, koncentrat pomidorowy, starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie podgrzewamy przez 5 minut, gdy ostygnie, miksujemy na gładki krem. Doprawiamy sola, cukrem i sokiem z cytryny. Rybę, którą wcześniej oddzieliliśmy od warzyw, podgrzewamy w piekarniku.

Zupa rybna z mleczkiem kokosowym czaruje smakiem

Zupę rybną podajemy z podgrzaną rybą z piekarnika. Dekorujemy odrobiną mleczka kokosowego. Taka zupa przyrządzona z ryby po grecku będzie doskonałą propozycją na obiad lub ciepłą kolację. Danie możemy podać z pieczywem.

Dzięki przepisowi od Katarzyny Bosackiej nie zmarnujemy jedzenia. Ryba po grecku zamieni się szybko w wyśmienitą zupę rybną z orientalną nutą . Przyrządzenie tej potrawy nie zajmie nam wiele czasu, za to dostarczy wielu wrażeń smakowych. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zupę powidłową. Podawaliśmy też przepis na zupę, która doskonale rozgrzewa w chłodne dni.

zupa rybna
Canva/Milla1974

Źródło: ohme.pl

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy