Smakosze.pl Przepisy Boska surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Kwaśny i chrupiący przysmak
canva/MarynaVoronova

Boska surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Kwaśny i chrupiący przysmak

3 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co podać do obiadu? Dobrym rozwiązaniem będzie surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Jest boska, bo łączy w sobie kwaśny smak i przyjemną chrupkość. Bardzo apetycznie prezentuje się też w salaterce i doskonale komponuje się z wieloma daniami.

Jeśli już wyczerpaliście swoje pomysły na smaczne i zdrowe dodatki do obiadu, skorzystajcie z naszego. Dziś proponujemy niezwykłą surówkę, którą przygotujemy z kapusty surowej i kiszonej. Co więcej, z kapusty czerwonej i białej, więc przy okazji nasz dodatek będzie też miał kuszący wygląd.

Do czego podać naszą surówkę z kapusty? Najlepiej będzie harmonizowała z wszelkiego rodzaju daniami mięsnymi, głównie z wieprzowiny. Jednak możesz ją też podać do wołowego gulaszu czy pieczonego drobiu.

Przepis na surówkę z kapusty czerwonej i białej kiszonej

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty

  • 2 garście białej kapusty kiszonej

  • 1 marchewka

  • 1 słodkie jabłko

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz, cukier

  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie surówki z kapusty

Czerwoną kapustę oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj. Oprósz ją solą, ugnieć, odstaw na 15 minut, by nieco zmiękła i puściła sok.

Kapustę kiszoną lekko rozdrobnij. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją wcześniej 1-2 razy wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie odcisnąć.

Marchew obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko obierz, również zetrzyj na dużych oczkach, od razu skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniało.

Kapustę czerwoną odciśnij z soku, przełóż do salaterki. Dodaj też kapustę kiszoną, marchewkę i jabłko. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Połącz z olejem. W naszym serwisie znajdziesz też pomysły na inne surówki. Sprawdź, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej , a także, jak zrobić sałatkę coleslaw z kalafiora .

kapusta biała i czerwona
kapusta biała i czerwona

Źródło zdjęcia: canva/ilietus

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy