Boskie, nieziemsko oryginalne uszka z kapustą i żurawiną
Jeśli chcesz nieco odmienić smak wigilijnych potraw, mamy dobry pomysł. Możesz na przykład wprowadzić małą zmianę w farszu do uszek. Tym razem zamiast z grzybami, zrób uszka z kapustą i żurawiną. Wyjdą boskie, nieziemsko oryginalne i po prostu pyszne.
Wigilijne uszka zawsze mają postny farsz. Zazwyczaj nadziewa się je farszem z grzybów leśnych lub pieczarek, czasami z kapusty i grzybów. Jeśli jednak macie już przesyt grzybowych smaków, wykorzystajcie inny dodatek. Postawcie na suszoną żurawinę, która w towarzystwie kiszonej kapusty smakuje doskonale.
Boskie, nieziemsko oryginalne uszka z kapustą i żurawiną
Składniki:
na farsz:
-
20 dag kapusty kiszonej
-
20 dag kapusty świeżej
-
1 duża cebula
-
1 łyżka masła
-
listek laurowy
-
kieliszek białego wytrawnego wina
-
15 dag suszonej żurawiny
-
kmin rzymski
-
ostra mielona papryka
-
1 łyżka octu balsamicznego
-
1 łyżka miodu
-
sól, pieprz
na ciasto:
-
1,5 szklanki mąki
-
2 łyżki oleju
-
szczypta soli
-
ok. 2/3 szklanki dobrze ciepłej wody
Przygotowanie uszek
Kapustę świeżą i kiszoną dość drobno posiekaj, podlej wodą, gotuj ok. 20 minut na niedużym ogniu.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj listek laurowy, chwilę przesmaż. Dodaj do kapusty razem z żurawiną i winem. Duś całość, aż kapusta będzie miękka.
Wtedy dopraw farsz miodem, octem balsamicznym, kminem rzymskim, ostrą papryką, solą i pieprzem. Duś jeszcze kilka minut, aż smaki dobrze się przegryzą. Wystudź.
Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto na uszka. Przykryj je miseczką, odstaw na 30 minut.
Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój krążki. Na każdy połóż farsz, zlep brzegi, uformuj uszka.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tradycyjny farsz do uszek . Sprawdź też, jak przygotować czerwony barszcz .
Źródło zdjęcia: canva/Lilechka75
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: burczymiwbrzuchu