Smakosze.pl Przepisy Boskie, nieziemsko oryginalne uszka z kapustą i żurawiną
canva/elena_hramowa

Boskie, nieziemsko oryginalne uszka z kapustą i żurawiną

19 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli chcesz nieco odmienić smak wigilijnych potraw, mamy dobry pomysł. Możesz na przykład wprowadzić małą zmianę w farszu do uszek. Tym razem zamiast z grzybami, zrób uszka z kapustą i żurawiną. Wyjdą boskie, nieziemsko oryginalne i po prostu pyszne.

Wigilijne uszka zawsze mają postny farsz. Zazwyczaj nadziewa się je farszem z grzybów leśnych lub pieczarek, czasami z kapusty i grzybów. Jeśli jednak macie już przesyt grzybowych smaków, wykorzystajcie inny dodatek. Postawcie na suszoną żurawinę, która w towarzystwie kiszonej kapusty smakuje doskonale.

Boskie, nieziemsko oryginalne uszka z kapustą i żurawiną

Składniki:

na farsz:

  • 20 dag kapusty kiszonej

  • 20 dag kapusty świeżej

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka masła

  • listek laurowy

  • kieliszek białego wytrawnego wina

  • 15 dag suszonej żurawiny

  • kmin rzymski

  • ostra mielona papryka

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 1 łyżka miodu

  • sól, pieprz

na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

  • ok. 2/3 szklanki dobrze ciepłej wody

Przygotowanie uszek

Kapustę świeżą i kiszoną dość drobno posiekaj, podlej wodą, gotuj ok. 20 minut na niedużym ogniu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj listek laurowy, chwilę przesmaż. Dodaj do kapusty razem z żurawiną i winem. Duś całość, aż kapusta będzie miękka.

Wtedy dopraw farsz miodem, octem balsamicznym, kminem rzymskim, ostrą papryką, solą i pieprzem. Duś jeszcze kilka minut, aż smaki dobrze się przegryzą. Wystudź.

Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto na uszka. Przykryj je miseczką, odstaw na 30 minut.

Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój krążki. Na każdy połóż farsz, zlep brzegi, uformuj uszka.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tradycyjny farsz do uszek . Sprawdź też, jak przygotować czerwony barszcz .

suszona żurawina
suszona żurawina

Źródło zdjęcia: canva/Lilechka75

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: burczymiwbrzuchu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy