Smakosze.pl Przepisy Bosko pyszna stefanka bez pieczenia o serowo-czekoladowym smaku
canva/ivanmateev

Bosko pyszna stefanka bez pieczenia o serowo-czekoladowym smaku

5 października 2021

Stefanka tradycyjne przygotowywana jest z dodatkiem miodu i składa się z 3 - 4 warstw kruchego ciasta przełożonego masą budyniową z kaszą manną. My prezentujemy wam wersję szybszą, niewymagająca pieczenia, wypełnioną po brzegi kremem serowym. Jest ona równie pyszna.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na stefankę bez pieczenia

Składniki na ciasto:

  • 500 g twarogu, najlepiej mielonego półtłustego

  • 110 g cukru pudru

  • 125 g ciepłego masła

  • 300 g herbatników kakaowych lub innych ulubionych

Składniki na polewę czekoladową:

  • 25 g masła

  • 100 g czekolady o zawartości kakao minimum 60%

  • 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masło ogrzewamy do temperatury pokojowej. Miękkie dokładnie ucieramy z dodatkiem cukru pudru. Łączymy z twarogiem, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy.

Na deseczce układamy spód z herbatników. W tym celu herbatniki umieszczamy obok siebie w dwóch rzędach, po 5 sztuk każdy. Na powstały prostokąt ciastek wykładamy krem serowy .

Przykrywamy go kolejną warstwą herbatników i wykładamy porcję kremu. Czynności powtarzamy, aż składniki się wyczerpią.

Masło rozpuszczamy z czekoladą deserową w małym rondelku . Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto. Posypujemy je po wierzchu wiórkami kokosowymi , jeśli ich używamy. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego.

Jeśli wolicie ciasta pieczone, polecamy ten pyszny przepis na słodki miodownik kajmakowo-orzechowy . Do popołudniowej kawy doskonale pasuje też Kopciuszek przygotowany według receptury siostry Anastazji .

Herbatniki na talerzyku
Herbatniki na talerzyku

Źródło zdjęcia: canva/ HandmadePictures

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy